Кестенова торта с шоколадова глазура

 

Продукти:

Нужни са:

  • тавичка за печене
  • ринг за торта с коригиране на размера (18 см диаметър)
  • хартия за печене
  • малко масло за намазване на тавичката и ринга

За блата:

  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца, средно големи
  • 40 г кристална захар
  • щипка сол
  • 60 г безсолно краве масло
  • 500 г кестеново пюре (аз сложих цялото количество /прочети по-долу/)

За глазурата:

  • 100 г черен шоколад със 70% какао
  • 50 мл млечна неподсладена сметана 30% масленост

Начин на приготвяне:

Разделят се белтъците от жълтъците.

Към кестеновото пюре се добавят 1 с.л. царевично нишесте, 1 ч.л. бакпулвер, 2 жълтъка и 60 г меко краве масло. Разбърква се хубаво пюрето. Може и с миксер, но аз го разбърках с бъркалка.

Белтъците се разбиват с щипка сол за около минута, добавя се захарта и се разбиват около 3 минути, докато се сгъстят и когато се обърне купата, да не изтича сместа.

Добавят се разбитите белтъци лъжица по лъжица към кестеновото пюре и се разбърква сместа с шпатула в една посока, като целта е да не спадне сместа.

 

Кестенова торта с шоколадова глазура

 

В тавичката за печене се поставя хартия за печене и се намазва с масло. Върху нея се поставя рингът, който също се намазва с масло. Изсипва се сместа и се изравнява. Блатът се пече в загрята фурната на 150 градуса, на средна скара, за около 40-45 минути. Това в случай, че е с готово кестеново пюре, а с направеното от мен ми отне 1 час печене, защото сместа беше доста лепкава на 40-та минута. А и си зависи от фурната. Не всички пекат еднакво.

Изважда се блатът, оставя се леко да се охлади. Минава се с нож от вътрешната страна на ринга, да се отлепи. Внимателно се маха рингът и блатът се поставя върху решетка да се охлади.

Глазурата се прави, като в купа се смесват начупеният шоколад със сметаната и се загряват на водна баня, като се разбърква постоянно, докато сместа стане хомогенна. Залива се тортата и се оставя да се охлади преди сервиране, поне 5-6 часа, хубаво да се спои.

 

Кестенова торта с шоколадова глазура

 

Относно кестеновото пюре, опциите са или готово кестеново пюре (подсладено или не), но ако не е подлсадено, ще трябва да добавите захар, или си правите пюре от 500 г кестени, които сварявате за 15 минути (ако са обелени), или за 20-25 минути, ако само сте ги цепнали на кръст и са с кората. Като се махнат корите и обелките, остават около 400 г. Обелвате, намачквате, смесвате със 100 мл горещо прясно мляко, около 170-180 мл захарен сироп (100 мл вода + 80 мл захар, които варите 5 минути на котлона), есенция ванилия и пасирате сместа и сте готови.

Съветвам да се опитва пюрето на сладост и да се коригира захарта при желание. Поне това може да се направи по вкус. Тъй като някои обичат много сладко,а други да е по-леко.

 

Кестенова торта с шоколадова глазура


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments