Китайски фармацевт споделя какво още трябва да правим, освен да си мием ръцете

миене-на-ръце-със-сапун

Ван Хайинг, фармацевт в аптеката на третата болница в Пекинския медицински университет, разказва пред китайско издание, че носенето на маски и измиването на ръцете не е достатъчно, за да се предпазим от коронавирус.

Той припомня, че носът е “вратата” към дихателните пътища, в него лесно може да се задържи мръсотия. В носната кухина, обяснява Хайинг, има косми в ноздрите и множество гънки на лигавицата, в които се натрупват прах, микроорганизми и вируси.

Фармацевтът споделя, че носът трябва да се мие поне един път на ден веднага след като се приберете вкъщи.

“Ако сте изложени на въздействието на по-замърсена околна среда, промиването трябва да се направи веднага щом напуснете тази среда, също така се препоръчва да се увеличи честотата на промиванията на ден” —  обяснява той.

За повечето хора е достатъчно да си изплакнат носа с топла вода, чиято температура е близка до температурата на тялото. Прекалено студената или гореща вода може да раздразни носната лигавица. Хайин препоръчва използването на солена вода за пациенти с хроничен ринит, както и за хора с тежка назална конгестия. Тази вода намалява отоците на тъканите на носната кухина и лигавиците.

Хайин напомня, че не трябва да си накланяте главата назад: тя може да попадне дихателните пътища.

Памучните клечки също не трябва да се използват за почистването на носа: те дразнят лигавицата и също така съществува риск от попадане на чужди тела. Самоизмиването не трябва да се прави при тези, които току-що са претърпели операция.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments