Кога и къде можем да заменим захарта с мед

На голяма част от нас ни е известно, че захарта е доста вредна, но въпреки това не можем да си представим някои храни и напитки без нея. Особено любителите на сладкото. Те дори не могат и да си помислят да не похапват торти или пък някой друг сладкиш.

Наистина – захарта е доста употребяван продукт в домакинството. Обаче медът би могъл да замести захарта като подсладител в повечето от случаите. Имайте предвид, че той губи здравословните си свойства при висока термична обработка, но за сметка на това вкусът на ястието е обогатен и различен.

Разбира се, най-полезно е изключването на захарта от диетата като цяло, но ако не сте готови да спрете напълно захарта, дори намаляването ѝ драстично ще подобри цялостното ви състояние.

Мед в напитките
Напитки с мед

Първото и най-лесно приложимо място за замяната на захарта с мед е чаят. Слагайки мед вместо захар в чая, не само го правим по-полезен, но и дори по-приятен на вкус! Особено ако чаят е от горски плодове или екзотични плодове, медът ще подчертае аромата му. Също като при чая медът е идеален за домашни сокове, лимонади и смутита. Тъй като медът има по-различен, по-натурален вкус, той винаги се съчетава с домашно направени натурални напитки. Ако пиете само сокове от магазина, добра идея е да пробвате да ги замените с тях. В интернет има хиляди уникални рецепти, които не изискват почти никакви усилия и време.

Мед в десертите
Йогурт с мед и орехи

Някои торти и пайове изискват захар, за да държат формата си, например. Въпреки това в много сладкиши захарта може да бъде заменена с мед, дори и в не толкова капризните торти. Един от най-сполучливите десерти с мед вместо захар освен любимите меденки е йогурт с ягоди. Добавяйки мед в йогурта с ягоди, не само му придавате достатъчно сладост, а и подсилвате ягодовия вкус.

Същото важи и за йогурта с банани, карамелизираните плодове и плодовата салата. Някои видове крем за торта също подлежат на замяна на захарта с мед, особено ако за тях не се изисква разбиване на сняг. Обаче, тъй като повечето сладкиши, които се пекат, са доста индивидуални, ще трябва поотделно да проверявате дали можете да замените захарта с мед в рецептата им.

Ребърца с медена глазура

Снимка: Йорданка Ковачева

Мед в основните блюда

Повечето основни блюда са солени, но понякога в тях се добавя захар, за да се карамелизират или за получаването на сладко-кисел сос. В това число са пиле терияки, сладко-кисело пиле с ананас, карамелизирани моркови, бутчета в соев сос и други ястия от този тип. Ако до този момент сте ги правили със захар, значи е време да я замените с мед. Това ще подобри вкуса на ястията драстично и ще го направи по-богат и изискан. С тази малка промяна ще постигнете блюда от високо кулинарко качество, без да полагате допълнителни усилия.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments