Кожа без петна! Зимата – точно време за лечение

Комбинирането на лазерни процедури, пилинги и мезотерапия едновременно най-ефективно заличава пигментни петна

Кожа без петна! Зимата – точно време за лечение

 

Доц. д-р Весела Райкова

Доц. д-р Весела Райкова е водещ дерматолог с дългогодишна клинична практика. Доцент е към катедра по Медицинска микробиология към Медицински университет и завеждащ Лаборатория по полово предавани болести. Има редица специализации в областта на лазерните терапии и инжекционните естетични процедури. Можете да я откриете и в Amber Beauty Club.

 

Доц. Райкова разказа пред Rozali за най-ефективното лечение на пигментните петна по лицето и как да се предпазим от потъмняване на кожата.

 

Доц. Райкова кога и защо се появяват пигментите петна по лицето?

Хиперпигменатцията е потъмняване на кожата на лицето и тялото поради струпване на меланин в определени участъци. Причинява се от прекомерното излагане на слънце или хормонален проблем в по-зряла възраст. Дължи се и на възпалителни процеси като акне, травма или прием на медикаменти, по-характерни за младежите.

 

Какви препоръки трябва да следваме, за да избегнем хиперпигмнетации по кожата?

По-рядкото излагане на UV светлина е първата стъпка за кожа без петна. На второ място препоръчвам използването на слънцезащитни продукти целогодишно. Те предпазват от поява на нови пигментации, но могат и да разграждат вече образувалия се меланин. Важно е регулярното им нанасяне – на всеки от 2 до 4 часа. Като допълнение може да се приложат специализирани продукти, съдържащи киселини, които да въздействат на пигментацията в различните слоеве на кожата. Подборът им изисква консултация със специалист.

 

Третирането на петната може ли да ги премахне напълно и колко време е нужно да заличаването?

Терапията на пигменнти петна е особено подходяща през студените месеци, когато слънчевата светлина е по-слаба и рискът от повторна пигментция е по-малък. Лечението включва избелващи средства, мезотерапия, PRP терапия, микронидлинг, химически пилинги, апаратни процедури. Комбинацията между няколко методики гарантира комплексен подход и по-добър резултат. Разбира се, нужни са търпение и нагласа за по-продължителен курс на лечение за пълното заличаване на потъмняванията.

Пилингите, колкото и да звучат безобидни, трябва да бъдат контролирани, защото може да нанесат сериозни поражения при неправилното им използване. Като следваща стъпка или в комбинация с пилингите е прилагането на мезотерапия с избелващи средства, които достигат до по-дълбоките пигментирани слоеве на кожата

Лазерните терапии могат да са на основата на IPL системите или на фракционната микроплазма, която е последното нововъведение. Първите дават добра възможност чрез широк спектър на ултравиолетовото лъчение да се въздейства на различни по вид и дълбочина пигментации.

Методът на фракционната радиочестотна микроплазма (Accent Prime RF Pixel) чрез аблация (излющване) разрушава пигмента дори и в голяма дълбочина. Като едновременно стимулира и формирането на нов колаген и еластин в кожата. Бързото възстановяване на тъканта се дължи на редуването на засегнати и незасегнати от лазера зони, наподобяващи малки мостчета. Процедурата завършва с вливане на коктейл от активни вещества като колаген, витамин C, хиалуронова киселина и растежни фактори. Te проникват в кожата през каналчетата и микротравмите, образувани от микроискрите.

 

Кои са методите, които дават най-добри резултати при лечението на пигментни петната?

Комбинирането едновременно на лазерни процедури, химически пилинги и мезотерапия/ PRP терапия и пилинги забързват ефекта и съкращават периодът на лечение. 

За максимален резултат се налага неколкократно приложение на процедурите с предварително назначена медикаментозна терапия, която да потисне реактивността на клетките, отделящи пигмент и да намали възможността за възпалителна травма. Като допълнение се прилагат хидратиращи средства и терапии за съкращаване на възстановителния период и за още по-мощен ефект.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments