Кои са болестите на слуха?

Свикнали сме да следим много по-често здравето на очите си, отколкото състоянието на слуха, а проблемите, които могат да го засегнат, са много и съвсем не се дължат само на възрастта.

Кои са болестите на слуха?
 

 

Слухът ни позволява да останем свързани с обкръжението във всеки един момент от живота. Загубата на част от капацитета му може да доведе до изолиране и депресия. За съжаление, често заболяванията на слуха се откриват прекалено късно. Всички техни признаци трябва да се приемат много сериозно още при първите си прояви.

 

Пресбиакузис – отслабване на слуха

Постепенната загуба на слуха обикновено се свързва с възрастта, но това не означава, че засяга всички хора. Един от всеки трима на възраст над 65 години има такива оплаквания. След 75-годишна възраст е засегнат всеки втори човек.

Намаляването на слуха обаче може да настъпи и при много по-млади хора, обиковено поради прекомерно излагане на силен шум.

Признаците за отслабване на слуха са неразграничаването на сходни думи, трудно съсредоточаване върху разговор, когато има шумов фон, честите молби да бъдат повторени някои фрази и т.н. Има хора, които са повече предразположени към проблеми със слуха, но не само по генетични причини.

Голяма роля играе обкръжаващата среда – шумно работно място, лоша изолация на дома, разположение близо до натоварени улици и булеварди,  ж.п. гара или летище. Понякога вредните звуци не са така лесно забележими и ние не си даваме сметка за тях – например шумовият фон в един пълен ресторант е 85 децибела.

Когато светлината е прекалено силна, обикновено веднага проявяваме рефлекса да защитим очите с тъмни очила, но при намаляване на слуха рядко мислим за използването на слухово апаратче – единственото решение на проблема. В колективното въображение употребата му е свързана със старостта и затова предпочитаме да отложим този момент. Но колкото по-късно коригираме слуха, толкова по-слаб е терапевтичният резултат. А загубата на слуха е необратима.

 

 

Шумът в ушите нарушава нормалното всекидневие

Този разпространен проблем смущава живота на много хора. Те чуват постоянни звуци, които понякога са непоносими.

Симптомите винаги са едни и същи, но причините за шума в ушите могат да бъдат най-различни – свързани с анатомията на ухото, следствие от инфекция или травма, от вирусен произход и др. Често точните причини за проблема са трудно проследими и това усложнява лечението.

Днес медицината разполага с различни средства за третиране на шума в ушите – звукова терапия, магнетично или електрическо стимулиране, мануално третиране на точките на мускулно напрежение, както и психотерапия. Използват се също движенията тай-чи и хипнозата. Понякога причината се отстранява по оперативен път.

 

 

Хиперакузис – непоносимо силни звуци

Подобно на шума в ушите, усещането за прекалено силни звуци е много неприятен проблем. Впрочем в 60% от случаите двете диагнози се срещат в комбинация. Хиперакузисът се появява най-често след звукова травма, която променя границата на звуковата търпимост. Пациентът реагира прекомерно на шумове, които всъщност са с нормална сила – например шумът от подреждането на приборите по масата или детските викове се възприемат като агресивни и непоносими. Това води до тенденция към изолиране със съответните последици за социалното общуване и психиката.

Разбира се, оттеглянето от активния живот не е разрешение. По-скоро е необходимо да се работи с пациента върху това той да си върне нормалното възприятие на околната звукова атмосфера. Тази терапия може да отнеме доста време и включва носенето на слухово апаратче, настроено спрямо индивидуалното ниво на шумова поносимост. Постепенно нивото се вдига, докато един ден апаратчето стане излишно.

 

Шум в ушите – какво се случва и как да го избегнете?

 

И още…

Някои слухови проблеми са следствие от инфекциозни заболявания като отита, протичащ с усложнения. Други произтичат от вродени малформации като отосклерозата (отоспонгиоза), която засяга костния лабиринт на средното ухо и може да се третира по оперативен начин. Ако е засегнато вътрешното ухо обаче, заболяването е необратимо. Друга патология – Мениеровият синдром, се дължи на свръхналягане на течностите във вътрешното ухо, което предизвиква гадене, повръщане и шум в ушите. Лечението се състои в облекчаване на симптомите, но не може да отстрани причините. В най-тежките случаи може да се предприеме операция, но съществува сериозен риск да доведе до пълна загуба на слуха.

 

 

Да предпазим слуха си от злополуки

Някои прости правила могат да ни спестят големи неприятности:

  • По време на рок концерт не заставайте близо до усилвателите.
  • Не прекарвайте дълги часове в дискотеката или нощния бар.
  • Не усилвайте звука в слушалките на уокмена.
  • Слагайте слушалки, когато работите с машината за стрижене на трева или с други шумни уреди.
  • Заложете на изолацията – двойни прозорци, абсорбатори на шум, специални шумопоглъщащи мокети


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments