Колкото по-малко знаят за личния ви живот, толкова по-добре се развива той

„Мълчанието е велик приятел, който никога няма да ви изневери.“

Конфуций

Плод на суеверие ли е, или истина странната и наглед необяснима закономерност, че когато разкажем на някого за плановете и проектите си, постиженията и успехите, после ни сполитат неприятности и след това и нещата тръгват надолу? Има ли конкретни случаи, когато трябва да държим устата си „заключена“?

Казват, че колкото по-малко знаят околните за личния ни живот, толкова по-добре се подрежда и развива той. Има и такава поговорка: „Щастието обича тишината и с каквото се похвалиш, без него ще останеш.“

Събрахме 7 съвета, почерпени от психологията, мъдростта на предците ни и различните култури в света, а също и за личен опит. Те могат да преобърнат мирогледа и въобще живота към по-добро:

1. Не обсъждайте неща, които не одобрявате.

Станали сте свидетели на вопиющо грозна ситуация: съседката ви е гонила и крещяла на мъжа си по стълбището на входа, уличавайки го в изневяра; мъж е замерял бездомно куче с камъни на улицата; в метрото са ви настъпили, блъснали и напсували… Не предавайте чуждите пороци и думи от уста на уста, защото, разказвайки за недостатъците на другите, ги приемате вътрешно.

2. Не налагайте на никого своя начин на живот.

Ако сте вегетарианец, не е нужно да съобщавате на всеки за това, и да упреквате хората, които ядат месо. Последовател сте на философия, която вярва в безусловната любов? Няма смисъл да я пропагандирате и да призовавате близки и непознати да я следват. Ако сте наистина просветени и осъзнати, никога няма да обсъждате убежденията си в коментари в социалните мрежи, нито пък в реалния живот.

3. Благотворителността е признак на милосърдие и любов към всяко същество.

Това е така, но само докато мълчите за него. Ако постоянно обяснявате на другите как сте превели пари в благотворителни фондове, това е вече самолюбие и самоизтъкване. А милосърдието и егоизмът, любовта съм всички живи същества и самовлюбеното поведение са несъвместими.

4. Не споделяйте своите планове и мечти.

Измислили сте страхотен проект, мечтаете силно за дадена цел, надявате се да я достигнете – копнеейки за тези неща, вие създавате мисловна форма, която им придава енергия. Когато говорите за това на останалите, тази енергия се разрушава и мисълта губи силата си. Плановете се осъществяват, целите се постигат и мечтите се сбъдват, докато са скрити. Те могат да бъдат споделяни само с онези, които могат да помогнат при изпълнението им.

5. Не разказвайте колко печелите и не се хвалете с това.

Парите трябва да се приемат със спокойствие и благодарност. Когато се хвалите с премиите си и сами се удивлявате как ви е провървяло да спечелите такъв бонус, значи не сте готови да получите тази печалба. А щом не сте готови, значи повече няма да получите… В действие влиза закономерността „с каквото се похвалиш, без него ще останеш.“

Това е същността на паричното мислене. Богатите хора „не крещят“, че имат ново ферари или вила за 12 милиона – те възприемат подобни неща за даденост.

6. Ако сте извършили героична и благородна постъпка, пазете я за себе си.

Помогнали сте на възрастна жена да пресече улицата; спасили сте бездомно котенце от замръзване; потушили сте пожар и сте извели от задимена стая бебенца… Не разказвайте за тези неща година след година, не си окачвайте невидим медал за храброст. Направили сте тези и подобни неща от смелост, от благородство, но ако разкриете тези свои постъпки на всеослушание, заменяте добродетелите с горделивост и самовлюбеност.

7. Онова, което се случва вкъщи, си остава между стените на дома.

Не разказвайте за постъпките на най-близките си хора, които ги представят в лоша светлина, не е нужно някой да знае нещо неприятно за родители, съпрузи, деца, внуци.

„Ваденето на кирливи ризи на светло“ подхранва негативната енергия и я увеличава. Освен това, не споделяйте с другите за неземната любов, която изпитвате към мъжа и жена си, за това, колко са здрави и умни децата ви, как обичате и помагате на родителите си – това също говори, че не сте готови да приемете тези неща и, колкото и суеверно да звучи, привлича отрицателна енергия. Помнете: „Щастието обича тишината“!

Как мислите – дали късметът се обръща, когато споделите хубави неща от личния си живот? Забелязали ли сте такава зависимост?

Източник и снимка: noviteroditeli.bg

Powered by Facebook Comments