Колко много неща може да прави един мултикукър

Мултикукърът е изключително разнообразно устройство. Има функции за готвене под налягане, варене на пара, приготвяне на храна тип соте или бавно готвене. Някои по-нови модели пък могат да се ползват за пържене, а също и да изсушават плодове.

Така че, какво може да правите с мултикукъра?

Да готви бавно. Имате рецепта за яхния? Използвайте настройката за бавно готвене на мултикукъра, вместо тенджерата на котлона.

Соте. С помощта на настройката за соте можете да изберете перфектната влажност на месото или да запържите лук за допълнителен аромат без да цапате други съдове, както иначе би станало, ако готвите на печката.

Поддържане на топло ястие. Имате нужда от топла храна? Използвайте мултикукъра. Настройката „поддържане на топлина” е тук, за да ви предостави възможността да се радвате на топла храна като шведски кюфтенца, например, които трябва да се сервират топли за по-добър вкус. Също така, мултикукърът преминава автоматично в поддържане на топлина след приключване на готвене, така че вашето ястие да остане топло докато го сложите на масата.

Специализирани режими на готвене. Вашият мултикукър може да замести обикновената печка и идва с опции за приготвяне на ориз (бял). Освен това, можете да сготвите супи, яхнии, домашно птиче месо, боб и други варива с помощта на вградените режими за готвене. А също така има и мултикукъри, които могат да квасят мляко, без да е необходимо никакво допълнително специализирано оборудване.

Яйцата се почистват лесно. Приготвянето на яйца под високо налягане в мултикукъра прави изключително лесно почистването му след това.

Зрял боб приготвен веднага. Зрелият боб може да се нуждае от цели часове варене на печката, докато омекне, но е съвсем бързо и лесно да го приготвите в мултикукъра. Бобът ще набъбне и ще създаде пяна, но няколко капчици зехтин могат да намалят пяната. Част от бобените зърна могат да експлодират под налягането, но удобството си струва.

Печено пиле, бързо. Забравете за приготвените в магазините пилета на грил. Можете да изпечете цяло пиле вкъщи само за половин час на мултикукъра, а парата ще направи месото крехко, много по-добро от изсушеното в магазина.

Съвети за готвене с мултикукър

Ето няколко съвета за готвене, които ще ви помогнат да започнете да използвате мултикукъра правилно:

Не пълнете съда му с течност. Излишното количество течност ще бъде изпарено през изпускателния клапан, още повече когато готвите под налягане. Затова, никога не доливайте повече от линията, показваща максимално допустимия обем течност.

Оставете място за разширяване. Помнете, че бобът, лещата и други подобни сухи съставки абсорбират течността и се надуват по време на готвене, поради което не пълнете съда повече от средата.

Първо запържвайте храните. Мултикукърът използва влажна топлина, което запържва месото и зеленчуците преди да ги сготви под налягане, за да добави дълбочина на аромата им. Можете да използвате функцията за соте, за да направите това.

Винаги добавяйте поне малко течност. За да създаде налягане, мултикукърът има нужда от минимално количество течност в съда си. Разгледайте ръководството за употреба за правилното количество – може да са необходими от 1 чаша до 1,5 чаши. Само не прекалявайте! Добре запечатващият капак попречва на течностите да се изпарят, както се случва при конвенционалното готвене, което може да доведе до прекалено сухо ястие.

Изчакайте малко с млечните продукти. Млечните и останалите кремообразни млечни продукти могат да се пресекат или по-просто казано – да се развалят под налягане, така че се препоръчва те да бъдат добавяни след края на процеса на готвене под налягане.

Почиствайте добре капака. Силиконовото уплътнение на капака може да запази ароматите на ястията. Отстранете устойчивите миризми като навлажните с оцет за 3 минути уплътнението преди да го измиете. Или си купете още един уплътняващ пръстен, като така ще имате един за солените и друг за сладките ястия.

Вземете под внимание цялото време. Когато готвите на мултикукър трябва да имате предвид, че са необходими 10-15 минути повече на уреда да започне да работи под налягане и след това да се успокои. Това може да добави до половин час към времето за готвене и ако не изчислите правилно времето, можете да закъснеете значително с вечерята.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments