Коронавирусът: австралийски учени показаха как имунната система се бори с вируса

Коронавирусът: австралийски учени показаха как имунната система се бори с вируса
Сканирането на гръдния кош показва белите дробове на пациента след появата на имунните клетки. PETER DOHERTY INSTITUTE

Учени от Австралия твърдят, че са установили как имунната система на организма се бори с вируса Covid-19.

Изследванията им, публикувани в списанието Nature Medicine, показват, че хората се възстановяват от новия вирус, както биха се възстановили от грип.

Определянето на това кои имунни клетки се проявяват също така трябва да помогне за изработване на ваксина, казват експертите.

Това [откритие] е важно, защото за първи път разбираме как нашата имунна система се бори с новия коронавирус“, каза съавторът на проучването проф. Катрин Кедзерска.

Изследванията на Института за заразяване и имунитет на Питър Дохърти в Мелбърн бяха похвалени от други експерти, като единият дори го нарече “пробив”.

Какво са открили?

Много хора са се възстановили от Covid-19, което означава, че вече е известно, че имунната система може успешно да се бори с вируса.

Но за първи път изследването идентифицира четири типа имунни клетки, които се борят с Covid-19.

Те са наблюдавани чрез проследяване на пациент, който има лек до умерен случай на вируса и няма предишни проблеми със здравето.

47-годишната жена от Ухан, Китай, била докарана в болница в Австралия. Тя се възстановила в рамките на 14 дни.

Проф. Кеджиерска заяви пред Би Би Си, че нейният екип е изследвал „цялата ширина на имунния отговор“ при този пациент.

Три дни преди жената да започне да се подобрява, в кръвта й се забелязали специфични клетки. При пациентите с грип същите тези клетки също се появяват около това време преди възстановяване, каза проф. Кеджиерска.

Три дни преди жената да започне да се подобрява, в кръвта й се забелязали специфични клетки. При пациентите с грип същите тези клетки също се появяват горе-долу по това време преди възстановяването, казва проф. Кеджиерска.

“Бяхме много развълнувани от резултатите ни – и от факта, че всъщност можем да уловим появата на имунни клетки при заразения пациент преди клиничното подобрение”, споделя тя пред BBC.

Повече от дузина учени работиха денонощно в продължение на четири седмици, за да предоставят анализа, добавя тя.

Как помага това?

“Определянето кога имунните клетки стартират, може да помогне за „прогнозиране на хода на вируса“, казва проф. Брус Томпсън, декан по здравни науки от Технологичния университет в Суинбърн.

“Когато знаете кога се провеждат различните реакции, можете да предскажете къде се намирате във възстановяването на вируса”, заявява проф. Томпсън пред BBC.

Министърът на здравеопазването на Австралия Грег Хънт заяви, че откритието също така може да помогне за „ускоряване“ на откриването на ваксина и потенциални лечения на заразени пациенти.

Проф. Кеджиерска заяви, че следващата стъпка пред учените е да определят защо имунният отговор е по-слаб в някои случаи.

“Сега наистина е ключово да разберем какво липсва или е различно при пациенти, които са починали или които имат наистина тежко заболяване – така че да можем да разберем как да ги защитим”, казва тя.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments