Коронавирусът може да оцелее върху обувки пет дни

Коронавирусът може да оцелее върху обувки „пет дни или повече“, предупреждават американски експерти, цитирани от в. „Дейли стар“ и БТА.

Поради тази причина е препоръчително обувките да се оставят отвън.

В борбата срещу коронавируса е важно да се спазва препоръката хората да не излизат от домовете си, освен ако не е наложително. Пребиваването навън е свързано с рискове от заболяване от Ковид-19.

Смъртоносният вирус може да се пренася от хора без симптоми или чрез неща, които докосваме, когато излизаме и се прибираме. Това включва и обувките.

Според експерти вирусът е по-вероятно да бъде пренесен върху обувки, носени на натоварени места като офиси, обществен транспорт, търговски центрове. Веднъж озовал се върху синтетична материя, той може да оцелее „с дни“.

Д-р Мери Шмид, цитирана от „Хъфингтън пост“, казва, че коронавирусът е в състояние да се задържи върху обувки „пет дни или повече“. Поради тази причина е разумно решение те да се оставят пред вратата, за да се избегне заразяването на дома.

Здравната експертка Каръл Уинър от Канзас сити дава същата препоръка. „Идеята е да не се разхождаме из къщи с обувки„, казва тя.

Друга възможност е обувките да се третират с дезинфектант или да се почистят със сапун и вода.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments