Коронавирус: Нови, определящи симптоми при пациентите с Covid-19 откри проучване

Според изследователите близо половината пациенти на Covid-19, включени в проучването, проведено в провинция Хубей в Китай, са показали храносмилателни симптоми като диария и загуба на апетит, и са посочили това като свое основно оплакване, съобщава Indiatoday.

На фона на бързото разпространение на случаите на коронавирус по целия свят, изследователите са открили, че диарията е виден симптом сред до половината пациенти с Covid-19 по време на огнището в Ухан, Китай.

Изследването, публикувано в The American Journal of Gastroenterology, проведено от изследователите от експертната група за медицинско лечение в Ухан за Covid-19

Според изследователите близо половината пациенти на Covid-19, включени в проучването, проведено в провинция Хубей в Китай, са проявили храносмилателни симптоми, като диария и загуба на апетит, и са посочили това като свое основно оплакване.

„Лекарите трябва да признаят, че храносмилателните симптоми, като диария, може да са присъща характеристика на Covid-19 и че индексът на подозрение може да се наложи да установи по-рано рисковите пациенти, които имат храносмилателни симптоми, а не да се чакат респираторни симптоми да се лекуват “,

казаха изследователите.

Пациентите, участващи в проучването, са били в три болници от 18 януари до 28 февруари. Всички пациенти били потвърдени с RT-PCR в реално време и били анализирани за клинични характеристики, лабораторни данни и лечение. Данните били проследявани до 5 март.

Като цяло данните на 204 пациенти са анализирани за настоящото проучване, според изследователите. Средната възраст е била 54,9 години. Общо 48,5 на сто са дошли в болницата с храносмилателни симптоми като главно оплакване.

Проучването разкрива също, че пациентите с храносмилателни симптоми имат по-дълъг период между появата на симптомите и приемането в болница в сравнение с пациентите, които имат само респираторни симптоми, което налага и по-дълъг престой в болница.

Пациентите, които са имали храносмилателни симптоми, са имали различни прояви, включително загуба на апетит (83,8 на сто), диария (29,3 на сто), повръщане (0,08 на сто) и коремна болка (0,4 на сто), се казва в проучването.

Според изследователите, тъй като тежестта на заболяването се увеличава, храносмилателните симптоми стават по-изразени.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments