Коронавирус: От маски до смъртност – как да отделим фактите от измислиците

Коронавирусната криза се превърна в тема, за която се носят всякякви митове и конспирации. Как да отделим фактите от измислиците?

 

Измислица: Всички трябва да носим маски за лице.

 

Факт: Певецът Боб Гелдоф и актрисата Джоан Колинс са сред известните личности, заснети с маски за лице.

Ако показвате признаци на вируса или сте диагностицирани, носенето на маска може да защити другите. Маските са от решаващо значение за здравните и социалните работници, които се грижат за пациентите и се препоръчват за членове на семейството, които трябва да се грижат за някой, който има заболяване. В тези ситуации и пациентът, и болногледачът трябва да носят маска.

 

Учените, обаче, казват, че няма почти никакъв ефект, ако просто се занимавате с ежедневните си дейности, излизате навън или пътувате в автобуса.

Ако носите маска, тогава трябва да знаете как да я използвате и да я изхвърляте правилно.

 

Измислица: Не е по-опасен от зимния грип.

 

Факт: Сезонният грип има смъртност от около 0,1%.

 

Световната здравна организация (СЗО) обяви по-рано този месец, че Covid-19 е убил 3,4% от хората, които са го хванали досега – смъртността е далеч по-висока от сезонния грип

 

Измислица: Убива само възрастни хора и тези, които вече са болни от други заболявания.

 

Факт: По-възрастните хора и тези с основни заболявания са по-податливи на усложнения и достигат до тежки състоянния, но има и други рискови групи като здравните работници, които са изложени на риск поради по-висока експозиция на вируса.

Всеки може да се зарази с коронавирус и за осем от 10 човека той ще бъде лек. Но той е непредсказуем и все още научаваме за неговото въздействие. СЗО съветва хората от всички възрасти да предприемат стъпки, за да се предпазят от вируса като спазват добра хигиена на ръцете и добра респираторна хигиена.

 

Измислица: Сушилникът за ръце убива коронавируса.

 

Факт: Сушилните за ръце не убиват вируса. Първо трябва да измиете ръцете си със сапун и вода.

 

Измислица: Изплакването на носа с физиологичен разтвор предпазва от коронавирус.

 

Факт: Учените не са открили доказателства, че това намалява риска от инфекция. Някои изследвания предполагат, че може да намали симптомите на остри инфекции на дихателните пътища, но няма да ви предпази от вируса.

 

Измислица: Яденето на чесън помага за предотвратяване на инфекция с коронавирус.

 

Факт: Чесънът е здравословна храна, която може да има някои антимикробни свойства. Въпреки това, няма данни от настоящата епидемия, че яденето на чесън е защитавало хората от коронавирус.

 

Измислица: Ваксините срещу пневмония ви предпазват от новия коронавирус.

 

Факт: Не. Ваксините срещу пневмония, като пневмококова ваксина и ваксина срещу хемофилус грип тип В (Hib), не осигуряват защита срещу новия коронавирус. Вирусът е толкова нов и различен, че се нуждае от собствена ваксина. Изследователите се опитват да разработят ваксина срещу 2019-nCoV и СЗО подкрепя техните усилия.

Измислици: Антибиотиците са ефективни за предотвратяване и лечение на новия коронавирус.

 

Факт: Не, антибиотиците не действат срещу вируси, а само срещу бактерии. Коронавирусът е вирус и следователно антибиотиците не трябва да се използват като средство за превенция или лечение. Ако обаче сте хоспитализирани заради вируса, може да ви дадат и антибиотици, защото е възможна бактериална ко-инфекция.

 

Измислици: Термичните скенери ще открият хора, заразени с новия коронавирус.

 

Факт: Те са ефективни при откриване на хора, които са развили треска, които имат по-висока от нормалната телесна температура,  поради инфекция с коронавирус.

Те обаче не могат да открият хора, които са заразени, но все още не са болни.

Това е така, защото отнема между два и 14 дни, преди хората, които са заразени, да се разболеят и да проявят признаците на болестта.

 

 


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments