Коя кръвна група е най-податлива към заболявания

Учени и лекари намират все по-голяма връзка между кръвната група и здравето ни, колко можем да се справим с различните заболявания и как те протичат при нас 

Знаем, че има четири кръвни групи, които са резултат от еволюцията – A, B, AB и 0. Знаем също, че всички кръвни групи имат огромна разлика помежду си и е важно да знаем коя е нашата.

Още през далечната 1930 година австрийски лекар на име Карл Ландштайнер е открил, че има три кръвни групи – A, B и 0. Това откритие му донесло Нобелова награда за особени постижения в медицината. Няколко години по-късно е била открита и последната кръвна група – AB, пише Actualno.com.

Трябва да знаем, че антигените, обвивката около червените кръвни телца, които помагат на тялото да разпознае кои кръвни клетки са нашите, са това, което различава кръвните групи една от друга. В такъв смисъл, ако пациент от кръвна група B получи кръв от човек с кръвна група AB, антителата му ще отхвърлят чуждата кръвна група. Това обаче е опасно, защото има риск от съсирване на кръвта, което е животозастрашаващо състояние.

Има два основни вида антигени, които обгръщат кръвните клетки. Тези антигени наричаме A и B 

Ако вашата кръвна група е AB, това означава, че тя има и от двата антигена. Ако обаче сте кръвна група 0, значи ви липсват и двата антигена, затова антителата на пациенти с кръвна група 0 могат да атакуват тези антигени, ако приемат кръвта, която има. Това е и причината хора с кръвна група 0 да приемат кръв само от същата кръвна група.

Кръвна група А е най-старата кръвна група, а всички други видове са създадени в резултат на еволюцията, която са била нужна на човек, за да оцелее, т.е. да може да се бори с някои болести. Тази еволюция можем да наречем „мутация“. Смята се, че преди 5 млн. години е възникнала кръвна група 0, а след това и всички останали.

Учените смятат, че именно тези мутирали кръвни групи са оцелели, защото са били най-устойчиви срещу заболяванията. След време се установило, че клетките, заразени с малария не се свързват с група B и 0. Това значи, че тези хора с били по-устойчиви на малария от лица, които били с първоизточника на всички кръвни групи – А.

Според някои лекари и учени това е една от теориите, които поставя кръвна група А в позиция на най-слабата кръвна група.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments