Крушите – плодът на есента

Крушите са един от най-характерните за есента плодове. Този плод е познат на човечеството още от дълбока древност. Крушите дори са възпети от самия Омир в неговата Одисея.

В Древен Рим крушите неизменно са присъствали върху блюдата с плодове, с които са се гощавали най-богатите римляни. Доказателствата са върху фреските и в старите писания, стигнали и до наши дни.

Днес похапваме предимно сурови круши – като десерт, но също и консервирани – във вид на компоти от круши, конфитюри от круши или сладко от круши. По-възрастните хора доста често приготвят и печени круши, защото са полезни за корема.

Като особено здравословен десерт през есенните и зимните месеци е препоръчително да приемате плодови коктейли, в които съчетавате различни пресни плодове – ябълки, банани, киви, портокали.

Пресните круши са истински здравословен коктейл от полезни вещества, органични киселини, микроелементи – желязо, мед, цинк. В 100 грама плодове се съдържа 120 мг ябълчена киселина, 70 мг лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина.

Крушата съдържа йод, затова е особено препоръчителна за хора, които живеят в региони с йоден дефицит. Крушата може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент, необходим за щитовидната жлеза и свързан с човешкия интелект.

Круши

Сред най-известните сортове круши са:

– Фуджи, който е нежен, сочен и ароматен. Сладка и ароматна круша;

– Гала – хрупкав, със сладък и силен вкус;

– Барлет – жълт сорт, с мека консистенция и много сочен;

– Анжу – много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати;

– Азиатска – хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.

Крушата е изключително деликатен плод. След откъсването ѝ и особено ако е вече презряла, тя бързо се разваля и потъмнява. Зимната круша, която е със зърнеста вътрешност, се запазва по-дълго време.

Имайте предвид, че вече нарязана, крушата бързо се окислява и почернява. За да избегнете това, напръскайте крушите с лимонов сок.

Когато купувате круши, избирайте свежи плодове със здрава и ненаранена повърхност. Крушите могат да се съхраняват в хладилник. Не са подходящи за замразяване.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments