Кръвотечение между менструациите – нормално ли е …

Метрорагия е медицинското наименование на кървенето, което понякога се появява извън периодите на месечния цикъл. То се случва нерядко, но трябва ли да се приема за нормално?

Кръвотечение между менструациите – нормално ли е или не?

Прокървяване между отделните менструации може да се появи на всяка възраст, включително и при менопаузата. За да се определи причината, лекарят трябва да получи максимална информация за количеството, цвета и текстурата на кръвта. Освен това той трябва да знае датата на последната менструация, дали е имало болки, умора, промяна в гърдите и други симптоми.

Не забравяйте да му кажете, ако взимате някои лекарства. Понякога едно пропуснато хапче против забременяване или преместване на спиралата може да доведе до кървене. Друга евентуална причина може да бъде травмиращ сексуален акт.

Ето как и какво влияе на месечния ви цикъл.

 

Каква е диагнозата?

Възрастта е от голямо значение за определяне на причините за кървенето – те са едни в пубертета и съвсем други в менопаузата. Гинекологът първо изследва вагината. Ако този преглед не дава достатъчно информация, се назначават допълнителни изследвания – ехография, хистероскопия, биопсия, хистерография или колпоскопия.

 • Бременна или не?

Това е първият въпрос, на който трябва да бъде отговорено. Понякога менструацията продължава по време на бременността, а кървенето може да е признак на някаква аномалия, например извънматочна бременност или риск от спонтанен аборт.

 • Проблем с контрацепцията

Недобре дозираните хапчета против забременяване или  хормонална терапия с недостатъчно количество естрогени могат да причинят междинно кървене. Ако е така, трябва да се помисли за смяна на лекарствата.

 • Патология на матката

Този орган може да е засегнат от заболяването ендометриоза. Лигавицата, която го покрива, също е източник на проблеми, най-обезпокоителните от които са онкологичните изменения, главно в менопаузата.

Фибромите и полипите са често явление в живота на жената, така както и доброкачествените кисти, които се появяват и изчезват от само себе си. Тези изменения могат да доведат до кървене.

 • Гинекологична  инфекция

Тя също може да причини кървене между менструациите. Гинекологичната намазка дава индикации за причината, която се преодолява с подходящо лечение.

Нюансите на менструалната кръв - какво показват?

 

Какво е лечението?

В повечето случаи лечението е бързо и ефикасно.

 • Спиралата може да бъде подменена, контрацепцията – по-добре дозирана.
 • В останалите случаи обикновено се прилага хормонално лечение, вагинални овули при гъбички, допълнителен прием на желязо.
 • Ако лекарствата не са достатъчни, може да се наложи хирургична намеса, особено когато жената не планира повече бременности или по време на менопаузата.
 • Най-честата интервенция е хистеректомията, но все пак пълно отстраняване на матката в повечето европейски страни се прави главно в случай на онкологично заболяване. Хирургията помага и за отстраняване на големи фиброми.
 • ВИЖТЕ как да регулирате ПМС със семена?>>>

Вижте как да регулирате ПМС със семена?

 

Кървене по време на бременност 

Случва се често и винаги предизвиква голям страх у бъдещата майка, която се безпокои за състоянието на плода. Обикновено настъпва през първите два месеца на бременността. В повечето случаи няма никаква сериозна опасност и кървенето бързо изчезва. Но то може и да е признак за започващ спонтанен аборт, затова бързо трябва да се потърси мнението на гинеколога.

Вижте кои 4 йога пози облекчават менструалните болки.

 

В случай на фибром

Фибромите са често явление и засягат около 20% от жените над 35-годишна възраст. Най-често се откриват между 40 и 50 години, но се наблюдават и при 20-годишни жени. Нерядко става дума за няколко фиброма с различни размери – от колкото лешник до колкото грейпфрут. Фибромите могат да попречат на забременяването и увеличават риска от спонтанен аборт. В повечето случаи те не предизвикват никакви симптоми, но понякога водят до:

 • обилна менструация
 • по-дълга менструация
 • кървене между менструациите
 • анемия поради загуба на кръв
 • менструални болки.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments