Кулинарни съвети за начинаещи от Томас Келер

Вижте 3 много прости, но и много ефективни кулинарни съвети за начинаещи от топ готвача и ресторантьор Томас Келер, носител на общо 7 звезди Мишлен.

Кулинарни съвети за начинаещи от Томас Келер
 © Gulliver/ Getty

Томас Келер е сред най-популярните готвачи, ресторантьори и автори на кулинарни книги в света. Известен е с ресторанта си „Френската пералня“ в Юнтвил, Калифорния. Носител е на куп награди.

Той е единственият американец, който има по 3 звезди Мишлен за 2 свои ресторанта по едно и също време. В момента е носител на общо 7 звезди Мишлен – 3 за ресторанта си Per Se, 3 за The French Laundry и 1 за Bouchon.

Днес събрахме няколко съвета за начинаещи готвачи от

Томас Келер.

Вижте ги.

 

1. Научете се да солите

Първото, което всеки готвещ трябва да се научи, е да соли. Солта е най-важният овкусител. Черният пипер например променя вкуса на ястията. Солта, заедно с оцета, го подсилва. 

Важно е да солите отвисоко, като разтривате солта между пръстите си.  Това правило важи както за сурово месо, така и за салати и всяко готвено ястие. Така ще посолите равномерно.

Спанакът и другите листни зеленчуци солете преди готвене. Месото посолете веднъж преди готвене и добавете финална щипка сол точно преди сервиране.

 

2. Използвайте оцет

Оцетът, също като солта, е сред най-семплите, но и най-трудни за овладяване овкусители. Оцетът подсилва естествения вкус на ястията. Когато говорят за използването му, шеф готвачите казват, че освежава или ободрява вкуса на всяко ястие. Понякога само няколко капки са достатъчни, за да направят всичко по-добро.

 

3. Темперирайте храната

Томас Келер има интересна концепция, че всяка храна трябва да се темперира, преди да се готви. Под темпериране в случая има предвид да се извади предварително от хладилника и да достигне стайна температура. Това важи и за месото! Темперираната храна се сготвя по-равномерно.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments