Кучетата откриват коронавирус по-бързо от PCR тестовете

Има още една причина те да са най-добрият приятел на човека

Кучета, работещи на летището в Хелзинки – „Вантаа”, гарантират „почти 100%“ откриване на коронавирус много по-рано от PCR тестовете, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Изпитванията тестваха около 100 пътници на ден с животни. Пристигащите пътници бяха помолени да се подредят и да избършат лицата си със салфетка. След това я поставиха в буркан и я дадоха на кучетата да помиришат.

Животните се обучават да показват възможно заразяване с определени движения. Ако кучето предупреди персонала, че тестът е положителен, пътникът се подлага на PCR тест.

До момента в експеримента са участвали около 2200 пътници и 16 кучета, които работят на смени. Туристите се подлагат на „кучешкия тест” доброволно.

Според Анна Хилм-Бьеркман от Университета в Хелзинки, използването на „кучета-снифъри” може да осигури евтина и бърза алтернатива на тестването със по-скъпите PCR-тестове на летищата. 

Знаем, че респираторните заболявания като COVID-19 променят телесната миризма, така че има много голям шанс кучетата да я открият“, каза професор Джеймс Логан, председател на катедрата за контрол на заболяванията в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments