Към какви ястия да добавяме розмарин

Розмаринът не само ароматизира ястията и ги прави по-вкусни, но освен това помага много и да бъдете здрави и енергични. Розмаринът се е използвал още в Древна Гърция, Рим и Египет. В италианската, френската и испанската кухня розмаринът се ползва от векове.

Розмаринът има силен, сладникав аромат, който напомня за хвоя, а вкусът му е леко пикантен. Младите листа, клонки и цветове на розмарина се използват като подправка в пресен и изсушен вид.

Розмаринът се добавя в различни видове зеленчукови салати, в ястия от пилешко месо, риба, телешко, агнешко и по-рядко свинско. Заешкото придобива по-приятен аромат, ако се готви с розмарин.

Пернатият дивеч е много по-ароматен и вкусен, ако при приготвянето му се добави розмарин. Тази вкусна и ароматна подправка се използва за подобряване на вкуса и уханието на ястия и супи с гъби.

Пиле с розмарин

Розмаринът често се използва за приготвяне на марината за различни видове месо. Смесен с други подправки, розмаринът се добавя в различни видове сосове.

Меките сирена стават много по-вкусни, ако се поръсят с розмарин. Ястията с картофи променят вкуса и аромата си, ако към тях се добави розмарин.

Тестото за хляб става много по-вкусно, ако добавите в него малко розмарин. Доматената супа е по-ароматна с розмарин, а без тази подправка месото, приготвено на скара, не е с изтънчено ухание.

Консумацията на ястия с розмарин спомага за доброто храносмилане, укрепва имунитета и нервната система, полезна е при проблеми с прекалено ниско кръвно.

Розмарин

Можете да използвате розмарина в комбинация с масло и нарязан на ситно магданоз. Тази паста се маже под леко повдигнатата кожа на пилето или дивите птици, или се напъхва в малки разрези, които се правят в свинско, телешко или агнешко месо.

Розмаринът не се понася много с дафиновите листа, затова не е добре да се комбинират тези две подправки в различни ястия и супи.

Сосът от розмарин се използва често в европейската кухня. Той се приготвя от:

100 грама магданоз, 100 грама лук, 20 грама розмарин, 300 милилитра червено вино, 500 милилитра месен бульон, 40 грама масло, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът и магданозът, нарязани на ситно, се пържат в зехтина, добавя се виното и розмаринът. Задушава се на слаб огън, докато течността на намалее наполовина. Добавя се бульонът и се вари на бавен огън до леко сгъстяване. Добавя се маслото и се разбива с блендер. Овкусява се със сол и черен пипер.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments