Къпана питка

ЧУвали ли сте за къпана питка? Интересното при къпаната питка е, че тестото втасва в топла вода. Вижте как да приготвите вкусна домашна къпата питка. Рецепта за къпана питка.

Брой порции: 6-8

Трудност: 2

Къпана питка
 © iStock

Продукти:

  • 500 гр.брашно
  • 10 гр прясна мая
  • 200 мл.прясно мляко
  • 2 яйца
  • 5 гр.захар
  • 1 с.л.олио
  • сол на вкус краве масло за намазване            

 

Приготвяне:

  1. Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте леко с вилица, жълтъците ще използвате за намазване на къпаната питка.
  2. В около 30 мл. топла вода сложете щипка захар и маята. Оставете я да втаса.
  3. Добавете маята към брашното, а след това сложете млякото, белтъците, олиото, захарта и солта.
  4. Омесете меко тесто и се оформете на топка. Готовото тесто се връзва  в тензух и се пуска в дълбок съд с хладка до топла вода.
  5. Отначало тестото ще падне на дъното. Когато втаса, ще изплува на повърхността.                                          
  6. Тогава го извадете и разстелете в избрана от вас форма за печене. Формата/ Тавата трябва да е предварително намаслена с масло, свинска мас или олио.
  7. Надупчете тестото с вилица, а след това го намажете с разбитите жълтъци.
  8. Изпечената питка се напръсква леко с мокра ръка и се завива с кърпа, за да омекне.


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments