Лековити плевели – ето кога се събират корените им

Лековити плевели, които помагат при много болести

Корените на глухарчето, пирея и репея са изключително лековити. Ако ги използвате правилно, можете да се справите с много заболявания.

Корен от глухарче
Коренът на това растение помага при следните заболявания: рак на черния дроб и стомаха, левкемия, възпаление на лимфните възли, остеоартрит, артрит, остеохондроза.

Кога се събира коренът от глухарче?
Корените от глухарче се събират преди цъфтежа (края на април – началото на май) и есента (септември-октомври).

Събирането се извършва, както следва:
Хванете листата с една ръка. Хванете ги в основата заедно със стъблото и издърпайте растението от земята.

Страничните корени на глухарчето се отрязват. След това растението се накисва в удобен съд, за да се отървете от остатъците от почвата.

Настойка
Приготвя се като чай – 1 чаена лъжичка корени на чаша вряла вода. Настоявайте, докато се охлади. Прецедете и пийте по 50 мл три пъти дневно преди хранене.

Пирей
Изключително ефективна билка при следните здравословни проблеми: оток, хидроцефалия, заболявания на пикочно-половата система, белите дробове, червата, диабет, хипертония. Облекчава болката и възпалението при ревматизъм, лумбаго, артрит, подагра, остеохондроза, белодробна туберкулоза, фурункулоза и дисфункция на яйчниците.

Корените се използват в пресен или изсушен вид.

Най-доброто време за прибиране на корените е ранна пролет или късна есен, когато надземната част на растението е изсъхнала.

Корените трябва да бъдат изкопани от земята, почистени от почвата и малки издънки и след това старателно измити.

Можете да изсушите подготвените суровини естествено или термично.

Отвара от пирей
2 супени лъжици изсушени корени се заливат с 1 чаша гореща вода, кипва се на слаб огън за 10 минути. Охладете на стайна температура, прецедете.

При уролитиаза, цистит, възпаление на стомашно-чревния тракт, приемайте 3 пъти на ден преди хранене по 1/3 чаша.

Репей
Друг изключително ефективен корен, който помага при диабет, синузит, бронхит, артрит, остеохондроза, подагра, остра коронарна недостатъчност, проблеми с пикочната система.

Лечебните свойства на репея са най-силно изразени при младите растения, така че събирайте корените на едногодишни растения. Лесно е да се определи възрастта на репея: младите нямат бодли.

Коренът може да се изкопае през септември и октомври, след като изсъхне надземната част.

През пролетта корените се вадят преди растението да е пуснало листа.

Настойка
1 с. л. нарязани, изсушени корени, залейте с 400 мл вряла вода. Варете 10 минути. Оставете за 2 часа. Приемайте 15 минути преди хранене по 100 мл, 3 пъти на ден.

Можете да използвате комбинация от трите билки. За да направите това, вземете равни части от корените и ги сварете. Можете да редувате и да пиете всеки от корените за седмица.

Това са изключително лековити плевели, не ги изхвърляйте!


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments