Лечение с мед – „сладка“ помощ при болести и …

Една лъжица чист мед не само милва небцето, но в нея има и сили, които ни помагат да оздравеем. Затова ви предлагаме съвети как да се лекувате с мед.

Лечение с мед – „сладка“ помощ при болести и неразположения
 

 

Още от хилядолетия медът се цени  като лечебно средство. Хипократ, най-великият лекар на античността,  използва сладкия нектар от пчелната пита при висока температура и за рани. И до днес се откриват нови и нови   лечебни свойства на меда. Наскоро канадски учени установиха, че с него се лекуват възпаления на синусите по-добре, отколкото с антибиотици.

В меда се съдържат ензими, инхибини (подобни на антибиотик вещества), органични киселини и хормони – те правят от меда лечебно средство с много възможности.

Не е важен толкова видът мед, колкото правилното съхранение. Например температури над 40 градуса ще му навредят, защото много лечебни ензими ще бъдат разрушени.

Най-добре е медът да се загрява съвсем леко при изваждането от питата и после да се съхранява в тъмни стъклени буркани на тъмно, хладно и сухо място.

 

Рецепти с мед

 

Рецепта с мед при простуда  – смес за гаргара и промивка на носа

В 100 мл топла вода (около 40 градуса) разтворете по 1 лъжичка готварска сол и мед. Приготвяйте го преди всяка употреба за гаргара или изплакване на носа.

пчелно млечице срещу вирусите

 

Рецепта с медпри проблеми със заспиването отпускаща напитка преди лягане

Затоплете чаша прясно мляко, добавете 1-2 лъжички мед и изпийте преди лягане, това е стара бабина рецепта за добър сън.

Ако не понасяте млякото, направете си чай за спокоен сън.

За целта поръчайте в аптеката 20 части тамянка, 15 части жълт кантарион, по 10 части цвят от глог, валериан и листа от маточина. Залейте 1-2 лъжички от сместа с вряща вода, запарете за 5-10 минути, прецедете, оставете да изстине до стайна температура и подсладете непременно с 1-2 лъжички мед.

Как да се радвате на по-добър сън - вижте полезни съвети какво да и какво да не правите.

 

Рецепта с медприконтузии – компрес при подутини

Намажете обилно превръзката с мед от едната страна, сложете я на болното място, покрийте и закрепете с друга превръзка отгоре. Сменяйте  2-3 пъти дневно.

 

Рецепта с медприразстройство– напитка с минерали

Преварете 1 л вода, добавете 1 лъжичка готварска сол, оставете да изстине до стайна температура и разбъркайте с 1-2 лъжици мед. Пийте на малки глътки, в зависимост от степента на разстройството до 2-3 л и повече.

Вместо вода можете да използвате чай от очеболец (сваряват се 4 лъжици очеболец на 1 л вода).

 

Добави описание

 

Рецепта с медпривъзпалени очи– успокояващ компрес

Залейте 2 лъжички изсушена обикновена очанка или счукани семена от аптекарски копър с четвърт литър вряла вода. Запарете за 10 минути и прецедете. Оставете 5-6 лъжици чай да изстинат до телесна температура и ги смесете с 1 лъжица мед. Напоете със сместа памучета и ги сложете на затворените очи за 15-20 минути. След това изплакнете клепачите с топла вода и избършете.

 

Рецепта с медприболки ниско в корема – баня против спазми

Залейте 30-75 г изсушен бял равнец с 1 л вряща вода, запарете го за 20 минути и прецедете. Заедно с 2-5 лъжици мед го добавете към топлата вода във ваната, изкъпете се и после почивайте вътре 15-20 минути.

 

Рецепта с медприсуха, чувствителна кожа– успокояващ масаж

Смесете акациев или друг по-рядък мед 1:1 с масло от жожоба или бадемово, или зехтин. Количеството зависи от повърхността, която трябва да намажете. Нанесете върху болното място, покрийте с прозрачно домакинско фолио, оставете да действа от половин до един час. Изплакнете с топла вода без сапун и подсушете.

 

Вижте 7 природни антибиотика, които може да ползвате както при лечение на вирусни заболявания, така и като превантивна мярка.

 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments