Лошият дъх не е приятен

Лошият дъх е проблем, който тормози много хора. Но малко от тях си признават открито и често не търсят помощ от притеснение. Причините за лошия дъх могат да са много, но обичайно той се свързва с ядене на определена храна с по-остър аромат или вкус. Например миризливи сирена, риба, ястия с чесън, гозби с лук. Разбира се, има и много други случаи, при които се нуждаем от незабавно освежаване на дъха.
Бактериите, които остават в устата след приема на храна, особено захар и млечни изделия, отделят серни съединения, и резултатът е лош дъх.
Но един от заклетите врагове на бактериите, е кислородът, който се съдържа в нашата слюнка. И когато пиете вода, отделянето на слюнка се усилва и това спомага за премахване на лошото ухание и лесното освежаване на дъха.
Зеленчуци от рода на целината и краставицата усилват работата на слюнчестата жлеза, а слюнката неутрализира бактериите, предизвикващи лош дъх.
Доказано е, че ако подържите парченце краставица между езика и небцето около 90 секунди, то дъхът ви значително ще се промени. А хрупкавите зеленчуци ще помогнат да се избавите от плаката върху зъбите и венците, които също изобилстват от бактерии.

Полифенолите в зеления чай, макар и не толкова дълготрайно, неутрализират лошия серен дъх. Но такъв ефект има при натуралния чай от изсушени листа, без да се добавя захар и мляко.
Козметиката за миене на зъби, в това чисто препарати и води за изплакване, които съдържат масла, цинк и антисептични вещества, не само освежават дъха, но и имат лечебен ефект.
Те спомагат за отстраняването на зъбните и възпаленията в устната кухина, които също са причина за лош дъх. След внимателно изплакване на устата със специални антибактериални разтвори, добре почистете зъбите и езика си с четка, а после и с конец за зъби.

Храни и напитки за освежаване на дъха

Всички трябвало да се справим, по един или друг начин, поне веднъж в живота си с лош дъх. Доста неудобно усещане, защото независимо от физическия вид, лошият дъх може да съсипе имиджа ви и да съсипе моментите ви на интимност. Измиването на зъбите с електрическа зетка за зъби и дентален душ, е най-добрият начин да освежите дъха си дълготрайно, но ако не разполагате с тези джаджи в критичния момент, може да се възползвате от някои храни и напитки за лесно освежаване на дъха.

1. Вода – лошият дъх често се причинява от бактерии в устата, които бързо растат в благоприятна среда като сухота в устата. В този случай правилната хидратация може да е всичко, от което се нуждаете за свеж дъх.

По принцип сухота в устата е причинена от дехидратация. Слюнката има тенденция да почиства устната кухина, като разрежда бактериите, отговорни за лошия дъх. Когато сме дехидратирани, обемът на слюнката намалява, поради факта, че тялото ни се опитва да задържа влагата.

С помощта на вода можем да имаме свеж дъх. Достатъчно е да изплакнете устата си с вода, водата ще овлажни устата ви и ще действа като изкуствена слюнка, като държи бактериите далеч.

Но обърнете внимание бутилирани напитки, газирани напитки, енергийни напитки и някои студено чайове са богати на лимонена киселина, която може да допринесе за лош дъх. Най-добре би било да се консумира само вода.

2. Плодове, които съдържат витамин С – портокалите, лимоните, кивито и всички цитрусови плодове, богати на витамин С, помагат за поддържане на свеж дъх. Витамин С помага за намаляване на токсините в организма, включително бактериите в устата, а също така помага за неутрализиране на миризмите от храни като чесън или лук.

Изберете десерт с пресни плодове, плодови салати, плодови смутита или можете да ядете тези плодове цели или под формата на сокове. За да запазите дъха си свеж, изплакнете устата си с прясно изцеден лимонов сок, комбиниран с хладка вода. Помага и ако дъвчете резенче лимон след хранене. Той е сред плодовете за свеж дъх.

3. Подправки и билки – Канелата, заедно с карамфил, копър, мента, магданоз, розмарин, евкалипт, босилек и други подобни подправки освежават дъха за известно време, почиствайки зъбите и езика си и отстранявайки бактерии в устната кухина.

Магданозът, кориандърът, босилекът, ментата съдържат хлорофил, той има алкални свойства, които почистват устната кухина от бактерии, етеричното масло, присъстващо в канелата, е антисептично и убива микробите, които водят до проблеми с дишането.

Добавете такива подправки и билки, в смутита или ги поръсете върху сутрешни зърнени храни или в диетични салати, полезни салати, витаминозни салати, здравословни сандвичи, супи без месо и няма да имате такива проблеми.

Дъвчете пресен магданоз или мента, когато имате възможност, за да освежите дъха.

Източник: Езине


Източник: www.vsekidnevno.com

Powered by Facebook Comments