Любимите ретро пирожки – тънкости при приготвянето

Липсват ли ви домашно приготвените ястия от детството? Колкото и богат асортимент от стоки да има по магазините, те не са точно такива, каквито си ги спомняме от миналото. А какво ще кажете за любимите ви пирожки? Все по-рядко можем да опитаме от тях.

И макар че все още може да ги намерите тук-там из различни закусвални, които продължават да ги приготвят, рецептата за ретро пирожки трябва да остане фамилна ценност.

Със своята традиционната продълговата форма, с приятен загар отвън и пухкава текстура с пълнеж отвътре, пухкавите домашни пирожки са нещо, от което не бива да лишавате децата и близките си.

Има решение – пригответе ретро пирожки сами! Не е толкова трудно, колкото си мислите.

Тестото за ретро пирожки

Продукти:

мляко – 300 г

мая – 11 г суха

сол – 1/2 ч.л.

захар – 1 ч.л.

брашно 3 ч.ч.

олио – 50 мл

Начин на приготвяне:

Ретро пирожки

Снимка: Илияна Димова

Загрейте млякото до 40°C. Добавете мая, сол, захар и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете настрана за 20 минути.

След което изсипете олиото и добавете цялото останало брашно.

Тестото трябва да е твърдо, но не стегнато. Добавете още малко брашно, ако е необходимо.

Покрийте тестото със стреч фолио и оставете настрани за 40 минути. Премесете още веднъж тестото и отново покрийте за 40 минути.

След това разточете тестото на кръговете, напълнете с пълнеж, закрепете краищата.

Пирожките могат да бъдат пържени или печени във фурната. Ако изберете втория вариант, оставете ги за 20 минути, след това намажете с яйчен жълтък и печете 30 минути при 180°C.

Плънки за ретро пирожки
Пирожки

Снимка: Христинка Колева

Плънката трябва да се добави към тестото задължително студена. Плънката е еднаква както за пържени, така и за печени пирожки. Има сладки (с пресни плодове, шоколадов пълнеж, сладка и конфитюри, ванилов крем) и солени пирожки (картофи, месо, риба, пиле, ориз, яйца и др.)

Идеи за ретро пирожки
Пирожки с яйце и зелен лук

Сварете 7 твърдо сварени яйца (10 минути след кипене). Обелете и нарежете на кубчета. Накълцайте няколко стръка зелен лук. Смесете ги и овкусете със сол и черен пипер

Пирожки с кайма

Настържете 1 морков и нарежете 1 глава лук. Запържете зеленчуците в растително масло. Добавете 500 г кайма и запържете до омекване. Овкусете със сол и черен пипер. Когато пълните пирожки, добавете парче масло към всяка от тях, за да станат сочни.

Пирожки с картофи

Сварете картофи (4-5 бр.). Намачкайте ги в картофено пюре. В растително масло запържете една глава нарязан на ситно лук, добавете малко масло и смесете с пюрето.

Пирожки с ябълки

Нарежете ябълките на малки парченца (4-5 бр.). Поръсете с кафява захар и канела. Разбъркайте добре.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments