Любопитни факти за кокошките, след които животът ти няма да бъде същият

Кокошките са удивителни същества. Колкото повече хора изучават тези птици, толкова по-интересни и сложни им се струват те. Например, знаеш ли, че цветът на кокошите яйца може да зависи от цвета на техните ушни миди? Или може би факта, че на Земята има повече пилета, отколкото хора?

Те могат да броят до 5

Изследователи от университета в Бристол са доказали, че кокошките са способни да различават числата от едно до пет. В никакъв случай не говорим за примитивни същества. Когато ги наблюдаваш отблизо, можеш да видиш, че те са доста хитри създания.

Те са в състояние да различат и да разпознаят до 30 свои роднини

Тези птици всъщност могат да разпознаят до 30 кокошки поотделно. Новоизлюпените запомнят майка си в рамките на 24 до 36 часа след излюпване. Те комуникират помежду си не само с глас, но и с помощта на езика на тялото, използвайки сложни сигнали.

Те разбират, че обектът, който е изчезнал от полезрението им, все още съществува

Кокошките осъзнават, че ако нещо е изчезнало от тяхното полезрение, това не означава, че то е престанало да съществува. Човек не разбира това, докато навълши 1 година и дори повече.
Те са стада птици, които имат сложна социална йерархична структура. Всеки индивид има свой собствен социален статус, признат от другите членове.

Цветът на яйцата при кокошките носачки обикновено зависи от цвета на техните ушни миди

Изглежда, че ушната мида е свързана с цвета на яйцето в много от случаите. Породите кокошки с бели ушни миди обикновено снасят бели яйца, с изключение на две породи – Penedesencas и Empordanesas.

Петлите изпълняват специален „танц“

По време на този танц те издават специфични звуци – призовават за храна и движат главите си нагоре и надолу, като вдигат и пускат парчета храна. Учените са установили, че женските предпочитат петлите, които са най-квалифицирани в този танц. Те също така трябва да имат големи и ярки гребени.

На Земята има повече кокошки, отколкото хора, освен това те са по-разпространени от всяка друга птица. Има приблизително 25 милиарда от тях пръснати по цял свят.

Много археолози вярват, че първоначално пилетата са били опитомени не с цел за храна, а за бой с петли
Боят с петли в древността е бил религиозен ритуал, който се е провеждал между две села или други групи от хора. Всъщност, като коридата.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments