Любопитни факти за радиото

радио

1. Първата радиограма през март 1896 г. била изпратена от един от най-известните хора в Русия – руският физик Александър Попов. Тя съдържала само 2 думи: „Хайнрих Херц“.

2. През 2009 г. френският вирусолог Люк Монтание излага хипотезата, че бактериите са способни да генерират радиовълни. Резултатите от неговите изследвания потвърждават факта, че това е възможно.

3. Първите опити, допринесли за изобретяването на радиото, са направени от американския зъболекар Махлон Лумис. Безжичната комуникация се осъществявала с помощта на хвърчила, които повдигали два проводника във въздуха. Още през 1868 г. той успя да предаде сигнал на разстояние повече от 20 километра.

4. Айфеловата кула дължи своя „живот“ на радиото. Тя е построена специално за Световното изложение през 1889 г. и след 20 години е било планирано да бъде демонтирана. Въпреки това, когато радиото било открито, било решено върху кулата да се инсталират антени за по-голям обхват и сила на сигнала. Това спасило настоящия символ на Париж.

5. Радиопиесата от 1938 г., базирана на книгата „Война на световете“ от Х. Г. Уелс, предизвикала паника в някои градове на САЩ. Мнозина си мислели, че слушат истински новини, където се казва, че марсианците са нападнали Земята и изгорили Белия дом.

6. През август 1942 г. няколко десетки индианци от племето навахо са привлечени в армията на САЩ. Те имали специалната отговорност да водят радиокомуникация на собствения си език. Японското военно разузнаване редовно прихваща радиовръзките, но не можело да ги дешифрира. В цялата страна нямало специалисти, които да знаят езика навахо.

7. Известният Никола Тесла също вложил сили в развитието на радиовръзките. Между другото, той в патентовал радиопредавателя.

8. На 18 април 1930 г. слушателите на Би Би Си не чуват новините в ефир, а вместо тях звучи музика. Както по-късно обясняват говорителите, този ден не се случило нищо, заслужаващо вниманието на радиолюбителите.

9. Денят на радиото се отбелязва на 7 май.

10. Куриозен случай се случил по време на футболен мач в Англия през 1940 година. Над стадиона надвиснала непробиваема мъгла, а коментаторът не можел дори да различи ъгъла на футболното игрище. В същото време той бил информиран, че германците слушат предаването и ако разберат за мъглата, веднага ще започнат да бомбардират. В резултат на това по време на мача коментаторът не се издал и коментирал мача, вслушвайки се в реакцията на феновете по трибуните.

11. Благодарение на радиото се появила думата „хакер“ – така се наричали взломаджиите на тайни пароли в радиостанциите.

12. Радиопредаванията на известния диктор Юрий Левитан, водени по време на Великата отечествена война, не са записани по време на тяхното изпълнение. Но тъй като те са с голяма историческа стойност, те са специално презаписани през 1950 година.

13. Първите радиопредавания в България са осъществени още през 1929 г., когато група инженери построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София.

15. Радиото не умря дори с появата на интернет, тъй като стана възможно да го слушаме онлайн без приемници.

16. Радиостанция Birdsongradio непрекъснато излъчва птичи песни, записани преди 20 години от орнитолога Куентин Хауърд в градината му в Уилтшир.

17. Първото излъчване на радио предаване в интернет започнал Карл Маламуд през 1993 година. Името на радиостанцията било «Internet Talk Radio».

18. В края на 19-ти и 20-ти век параходът Масенс претърпява крушение. По време на спасителната операция за първи път успешно се използва радиовръзка, благодарение на която хората на борда на потъващия кораб са спасени.

19. Първото политическо събитие в света, за което се съобщава по радиото, е Октомврийската революция от 1917 г.

20. За няколко години по време на Втората световна война (от 1941 до 1944 г.) в българската национална радио система е включена и нова радиостанция в град Скопие като трета българска районна радиостанция.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments