Масло от тамян – природният лечител

Като всеки дар от природата, тамянът носи редица ползи за здравето. Маслото от тамян е силно концентрирано и може да помогне в борбата със стреса, болката и възпалението. Научете повече за маслото от тамян и кои са неговите ползи за здравето.

Масло от тамян – природният лечител
 © iStock

Тамянът е прочут със своите полезни качества още от древността. Маслото от тамян се добива от изсушената и дестилирана смола на различни видове сходни дървета, наречени Boswellia. Всъщност именно различните видове дървета са една от причините на пазара да се срещат разнообразни масла от тамян. Качеството на маслото зависи не само от качеството на самото дърво, но и от начина на обработка на смолата..

Интересен факт е, че дърветата Boswellia растат в изключително сухи райони с малко почва и много силна слънчева светлина. Страните, произвеждащи маслото от тамян са Оман, Сомалия, Индия, Кения, Египет, Етиопия, Судан и Йемен.

Името си маслото от тамян („frankincense oil“ на английски език) получава от френското „franc encens“, което в превод означава „висококачествен тамян“. Ароматът на маслото от тамян е смесица между земни, лимонови, дървесни и пикантни аромати.

Най-често срещаните масла от тамян се произвеждат от смолата на дърветата Boswellia serrata, Boswellia frereana, Boswellia carterii, Boswellia sacra и Boswellia neglecta. Всички масла от тамян предлагат сходни здравословни ползи, но все пак се отличават едно от друго дори с аромата си.

Boswellia frereana – плътен, дълбок и малко цитрусов (лимонов) аромат
Boswellia carterii – лек, свеж и мек аромат
Boswellia sacra – сладък, лек, почти флорален аромат
Boswellia neglecta – балансиран, мек и лек аромат
Boswellia serrata – лек освежаващ аромат, подобен на маслото от Boswellia carterii

Добави описание

Ползи от маслото от тамян

Ползите от маслото от тамян са разнообразни. Маслото от тамян може да бъде използвано успешно като помощ при здравословни проблеми, в ароматерапията и като козметично средство. Успокояващият му аромат укрепва дихателната система. Маслото също така има свойствата да намалява чувството на тревожност, да стимулира имунната система и дори да намалява признаците на стареене.

По-малко стрес и негативни емоции

Вдишването на масло от тамян намалява сърдечната честота и високото кръвно налягане. Освен това маслото от тамян успешно се бори в тревожността и депресивните състояния. За разлика от лекарствата, отпускани по лекарско предписание при тези състояния, маслото от тамян няма странични ефекти и не предизвиква сънливост.

По-силна имунна система

Маслото от тамян подсилва имунната система. То има свойството да унищожава опасни бактерии и вируси, включително и ракови образувания. Антисептичните качества на маслото от тамян могат да предотвратят появата на гингивит, лош дъх, кариеси, зъбоболи, язви в устата и други инфекции.

Помощник в борбата с рака

Редица проучвания сочат, че маслото от тамян притежава силни противовъзпалителни и противотуморни свойства. Според изследване от 2012 година в тамяна се съдържа химическо съединение, наречено AKBA, което успешно премахва ракови клетки, станали резистентни на химиотерапия.

Добави описание

Убива вредни микроби и бактерии

Маслото от тамян може да се прилага и като антисептично и дезинфекционно средство заради своите антимикробни свойства. Можете да почиствате дома си от опасни микроби по напълно естествен начин, без да се налага да прибягвате до химически препарати за тази цел. Комбинацията от масло от тамян и масло от смирна е особено ефективна, когато се използва срещу патогени.

Здрава и красива кожа

Маслото от тамян може да подобри вида, еластичността и тонуса на кожата, защитавайки я същевременно от бактерии. Маслото от тамян също така има благоприятно въздействие върху акнето и спомага за по-бързото избледняване на стрии и различни белези. Можете да използвате маслото от тамян и при зачервена и раздразнена кожа.

5 етерични масла против бръчки >>>

Намалява възпалението и болката

Маслото от тамян е ефективно противовъзпалително средство. Тамянът има свойството да потиска производството на ключови възпалителни молекули, свързани със заболявания като артрит, астма, болезнени нарушения на червата. Доказано е също, че маслото от тамян значително намалява нивата на опасното и болезнено възпаление. Това го прави подходящ естествен вариант за лечение на болки, които засягат мускулите, ставите и сухожилията.

Добави описание

Балансирани хормони и по-добър фертилитет

Маслото от тамян облекчава симптомите, свързани с менструацията и менопаузата, като балансира хормоните в женското тяло. Маслото от тамян се използва успешно още при болка, спазми, запек, главоболие, тревожност, гадене, умора и промени в настроението. Освен това маслото от тамян помага за регулиране производството на естроген, намалявайки риска от развитие на тумор или киста при жените в менопауза.

По-добро храносмилане

Маслото от тамян ускорява секрецията на храносмилателни ензими, отпуска мускулите на храносмилателния тракт и подобрява кръвообращението – важни фактори за добро здраве на храносмилателната система. Маслото от тамян е полезно при болка в стомаха, менструални болки, подут корем, синдром на пропускливите черва, хроничен колит, улцерозен колит, болест на Крон.

Добави описание

По-добър сън

Маслото от тамян помага и при проблеми със съня, свързани с хроничен стрес и тревожност. Неговият земен аромат предразполага и към по-лесно заспиване. Освен това маслото от тамян подобрява дишането, позволявайки на тялото да достигне идеалната температура за сън и намалява болката – също пречка за качествения сън.

Както при използването на всяко друго етерично масло, важно е да знаете по какъв начин и какво количество масло от тамян да използвате. Най-добре спазвайте указанията върху опаковката на маслото от тамян, което сте закупили. Всеки производител определя своята дозировка на база концентрация и качество на маслото.

За да запазите стабилността на маслото от тамян и да удължите неговия срок на годност, съхранявайте го на хладно и сухо място, далече от пряка слънчева светлина и с добре затворена капачка.

Когато имате съмнения как точно да използвате маслото от тамян за конкретен проблем, винаги може да попитате за професионалното мнение на специалист.

Прочетете още:

Лекуване с тамян

6 случая, в които не трябва да използвате етерични масла

6 етерични масла при менопауза


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments