Метеоризъм – как да се отървете от газовете в червата?

Метеоризмът представлява наличие на газове в червата, което несъмнено е много неприятно. Научете как да се отървете от газовете в червата?

Метеоризъм – как да се отървете от газовете в червата?
 

 

7 причини  за образуване на газове:

 

1. Метеоризмът може да се дължи на храна, която способства за отделянето на газове.

Това е свързано с ферментацията в червата, дължаща се на намиращите се в тях бактерии и гъбички. Ферментират продукти, които са богати на нишесте или съдържат трудноусвоими съставки. Метеоризмът се влошава при консумация на мазни продукти, сладкиши, газирани напитки, кофеин. Способстват го и суровите зеленчуци и плодове. Ферментацията е засилена и при индивидуална непоносимост към определен тип храна. При възрастните може да се наблюдава такова нещо при консумацията на пълномаслено прясно мляко. Индивидуална непоносимост има към фруктозата, глутена. Някои комбинации на храни също предизвикват повишено отделяне на газове. Такова е съчетаването на въглехидратни (тестени) храни и месо, тесто с плодове (например комбинация от плодове и сладкиши) и др.

 

 

2.  За образуването на газове влияе и начинът ни на хранене.

Възможно е при храненето да се поема и по-голямо количество въздух – явление, което се наблюдава при хранене с адаптирано мляко на кърмачетата, а при възрастните – когато се хранят и наред с това пият повече вода, особено газирани напитки, или разговарят, или се намират под напрежение. Процесът се наблюдава и при бързо хранене, недостатъчно сдъвкване на храната, преяждане, лягане с пълен корем.

 

3.  Причина за метеоризма е и обездвижването.

То води също до запек, а той и метеоризмът „вървят ръка за ръка“. Движението подпомага перисталтиката на червата. В противен случай пасажът е затруднен, стомашното съдържимо се задържа за дълго на едно място. Това води до ферментация и отделяне на токсични вещества, от което се образуват и газовете. Процесът допълнително е усложнен, ако се приема малко вода и храненето е нередовно. Нарушава се регулацията на стомаха. Това създава тежък порочен кръг и предразполага към редица заболявания.

Кои са петте най-добри азиатски масажа?
 

4. Газовете възникват и заради храносмилателно разстройство, което се дължи на бактериална или вирусна инфекция.

Инфекциите водят до нарушаване на естествената чревна флора – вредните микроорганизми унищожават голямо число от полезните лакто- и бифидобактерии, които спомагат храносмилането. Започват да се отделят повече токсини и газове в червата.

 

5. Метеоризмът е придружаващо явление при някои заболявания като гастрит, на жлъчния мехур, синдром на раздразненото дебело черво, пептична язва и др.

 

6. Освен това може да се дължи и на прием на лекарства, например антибиотици, които нарушават естествения баланс на чревната флора. 

 

7. Не трябва да се подминава още един фактор – метеоризмът може да се дължи и на стрес.

 

Лекувайте стомашните проблеми с прости подръчни сред

 

Как да си помогнете срещу образуването на газове?

1. Опитайте се да се придържате към нормален режим на хранене – хранете се на определени интервали, с разнообразно здравословно меню и поемайте продуктите спокойно, бавно, на малки порции. Ограничете консумацията на газираните напитки и на тестени и сладки изделия.

 

 

2. Стремете  се да хапвате всеки ден по кофичка кисело мляко, съдържащо полезните лакто- и бифидобактерии.

3.  Обогатете менюто си с храни, спомагащи храносмилането. Предлагаме ви една екзотична рецепта за коктейл – сок от ананас и папая, в съотношение 1:3. Към него може да прибавите и минерална вода. Достатъчно е да хапвате от тези плодове редовно. Твърди се, че тази комбинация предотвратява метеоризма.

4. Някои билки също помагат при газове. Това са лайка, маточина, джинджифил и др. Приготвяйте си редовно чай от тях.

5. Добре действа сокът от киселото зеле.

 

 

6. Питали ли сте се защо при готвене на боб се добавя джоджен, на лещата – чубрица, на други ястия се слагат магданоз, копър, кимион, а пък някои ястия на трапезата по традиция консумираме с люто? Подправките и пикантният състав на храната потискат образуването на газове. Условно-патогенните микроорганизми не понасят такова овкусяване, то свива размножаването им – а колкото по-неактивни са те, толкова червата са по-спокойни. 


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments