Рецепта за мини тортички „Елхички“

Мини тортички

Продукти:

  • масло за намасляванена формичките
  • брашно за поръсване нa формичките
  • 1 2/3 ч. ч. брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. кашерна сол
  • 1 ч. ч. крем фреш
  • 3-4 с.л. какао
  • 1 к. ч. лешниково брашно
  • 1 ч. л. бадемов екстракт
  • 250 гр. масло
  • 1 ч. ч. захар
  • 4 яйца; вафлени фунийки за сладолед
  • млечен шоколад

Приготвяне:

  1. Намаслете формичките. Набрашнете ги и изсипете излишното брашно.
  2. Смесете сухите съставки върху парче пергаментна или восъчна хартия. Прехвърлете ги в купа.
  3. Отделно крем фреш с бадемов екстракт.
  4. Понеже крем фреш много трудно се намира, може да си приготвите сами. За тази цел е са ви необходими Сметана (20%) — 250 г и Кисело мляко (2,5%) — 2 с. л. кисело мляко и сметана, трябва да са на стайна температура. Сметаната се изсипва в буркан с широко гърло Добавете 2 супени лъжици. л. кисело мляко, разбърква се добре. Покрийте с капак или кърпа и се оставя за 24 часа.
  5. Разбийте маслото със захарта. Започнете да добавяте яйцата и междувременно не спирайте да разбърквате.
  6. Към тази смес добавете 1/3 от сухите съставки и отново разбъркайте. Налейте половината течни съставки и разбъркайте отново.
  7. Добавете втора третина от сухите съставки и разбъркайте.
  8. Налейте останалите течни съставки, разбъркайте и сипете последна третина от сухите. Хубаво разбъркайте тестото.
  9. Добавете лешниковото брашно и отново разбъркайте хубаво. Сипете тесто във всяка формичка – не я пълнете догоре, защото ще излезн е тестото. С
  10. ложете формичките в тавичка.
  11. Печете на 180 градуса 30 минути.
  12. Извадете ги от фурната и ги оставете да изстинат. През това време отрежете върховете на сладоледените фунийки и ги напълнете с разтопен шоколад.
  13. След като стегне шоколада, ги увийте във зелено захарно тесто и с помоща на ножица ги оформете като елхички.
  14. Преди кексчето да се покрие със захарния фондан се намазава с глазура (може да ползвате крема сирене)и се слага оформената като елхичка фунийка, от захарно тесто правим звездичка и топчици за играчки. Поръсваме с пудра заха р, за да имитираме сняг.
  15. Добри са за консумация в самия ден, а при добро съхранение на стайна температура и затворени в кутия и за по-дълго – от няколко дни до 1 седмица.

Практични съвети

Захарна глазура

Ако ви се струва твърда, смесете я с малко разтопено масло. Така после ще я срежете и по-лесно.

Съновник Rozali.com

Хороскоп за деня