Миризмата на урината: кога става въпрос за сериозно заболяване?

Миризмата на урината и различните причини за нея

Не винаги става въпрос за възпаление на пикочния мехур. Може да е заради храната например, но може да бъде и признак на полово предавана болест или сериозна инфекция.

Урината е светложълтеникава течност, чрез която тялото се освобождава от повечето вредни вещества. В същото време тя отделя излишната течност, която се натрупва в тъканите.

Веществата, които се внасят в организма и не се абсорбират или използват, се отделят през червата, а течностите, чрез филтрираната кръв през бъбреците, под формата на урина и чрез изпотяване.

Ето какво може да означава неприятна миризма:

Дехидратирани сте

Ако пиете достатъчно вода, урината ви ще бъде бледо жълта с обичаен мирис. Ако тялото ви е дехидратирано или не сте поели достатъчно течност в тялото си, тогава урината е тъмна и с неприятна миризма. Това е така, защото съдържа висока концентрация на урея.

Консумация на определени храни

Забелязали ли сте, че урината след консумация на аспержи мирише някак специфично? А именно, след консумация на аспержи, чесън, ленено семе, брюкселско зеле, храни, богати на протеини и къри, очаквайте различна миризма на урината.

Ако сте изпили твърде много кафе

Кафето съдържа специален компонент, получен при печенето на зърната, който остава в малки количества в тялото ни. Но, ако пиете твърде много кафе и твърде малко вода, той ще остане в храносмилателния тракт в значително по-високи концентрации. Ето защо урината ще мирише неприятно.

При възпаление

Миризмата на амоняк и честата нужда от изпразване на пикочния мехур, както и тъмният цвят на урината, често са знак, че трябва да посетите лекар, тъй като имате възпаление на пикочните пътища.

Прием на лекарства

Антибиотиците, които увеличават концентрацията на гъбички в организма, могат да доведат до малко по силна миризма на урината. Обикновено преминава след приключване на лечението, докато при жените може да причини гъбични инфекции във вагиналната област.

Мултивитамините също могат да придадат специална миризма и ако са пълни с витамини от групата В.

Полова болест

Миризмата на амоняк, може да бъде знак за Trichomonas vaginalis, хламидия или гонорея. Във всеки случай, трябва да посетите лекар, за да се лекувате своевременно с подходящи медикаменти.


Източник: fun.9999999views.com

Powered by Facebook Comments