Може ли коронавирусът наистина да живее 3 дни на пластмаса?

Повече от седмица хората споделят твърдение, че новият коронавирус може да живее 24 часа върху картон, а на пластмаса и неръждаема стомана – до три дни, пише inquirer.

 

Възможно е, но подробностите са по-специфични, според учените, които публикуваха изследването зад тези цифри във вторник. Кратката версия: Нивата на вируса спадат драстично в рамките на няколко часа, писшат авторите в New England Journal of Medicine.

Ключът е това, което учените наричат ​​полуживот на вируса или скорост на разпад: колко време отнема половината микроби в дадена проба да умрат.

Когато учените поставили капсули, заредени с вируси, върху пластмаса, те открили, че половината от вируса е изчезнала след около седем часа. Половината от останалото било изчезнало след още седем часа и т.н. До края на втория ден останали по-малко от 1/100 от първоначалното количество и след три дни остатъци едва се откривали.

 

При неръждаемата стомана полуживотът на вируса бил пет или шест часа, а за картон – още по-кратък: по-малко от четири часа.

Повърхността, на която вирусът е имал най-кратка продължителност, е медта, която отдавна е известна със своите антимикробни свойства . Когато върху червеникавия метал били поставени заразени капчици, половината от вируса изчезнал в рамките на 45 минути.

Важното е какво е количеството вируси в начало, заяви изследователят от университета в Принстън Дилън Х. Морис, един от авторите на изследването. Колкото повече вируси се депонират на повърхността, толкова по-голямо количество ще остане, когато половината от тях се разпаднат.

Когато изследователите използвали по-големи или повече капчици, те установили малко вируси, останали на пластмасата след повече от три дни.

„Абсолютното време, за което вирусът става неоткриваем, зависи от това колко вирус първоначално има там“,

казва Морис, кандидат доктор по екология и еволюционна биология.

Откритията трябва да осигурят известно успокоение тези, които се притесняват от пощенските пратки, заяви Грегъри А. Полша, изследовател на ваксините в клиниката Майо в Рочестър.

Като цяло, колкото по-малка е експозицията на вируса, толкова по-малка е вероятността той да се превърне в пълноценна инфекция. И когато вирусът е изложен на слънчева светлина и по-високи температури, както би могло да е вероятно при пощата, той вероятно ще се разпадне дори по-бързо от това, което учените установяват при вътрешния си експеримент.

 

„Това, че можете да идентифицирате вирус на повърхността, не означава, че той е непременно заразен“,

казват учените.

 

Все пак не може да навреди да измиете ръцете си, след като извадите хранителните стоки от торбата, отваряте току-що доставен плик или четете вестника. Сапунът и водата вършат идеална работа.

Морис и неговите колеги изследователи също сравняват жизнеспособността на новия коронавирус на различни повърхности с този на различен вид коронавирус – този, който предизвика епидемията от SARS от 2002 до 2003 г. Резултатите били подобни, въпреки че вирусът на SARS се разпада по-бързо, отколкото новият вирус върху картон.

 

Изследователският екип, който включва членове от Националните здравни институти, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и UCLA, планира по-цялостно последващо проучване: анализ на издръжливостта на новия коронавирус при различни нива на температура и влажност, както и да го сравняваме с грипа.

 

 


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments