Момче от село Хърлец създаде „Наръчник против скука“ по време на изолацията

Елиан Монов е на 18 години, от с. Хърлец – малко селце до атомната столица на България – град Козлодуй. Той е участник в Международната награда на херцога на Единбург – България, програма за личностно развитие, която подготвя младите хора за бързо развиващия се свят, като им осигурява балансирана рамка, в която имат възможност да развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват. Чрез изпитаната ѝ методология те изградат своя индивидуална програма, която следват в продължение на месеци. Днес, в предизвикателната среда на физическа дистанция, те адаптират целите и дейностите си в синхрон с ограниченията, запазвайки ги и същевременно предизвикателни и развиващи.

Елиан участва в Наградата на ниво Бронз и във връзка с главната си цел в направление „Умения“ изготвя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“, за младежи, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си, но нямат идея с какво да го запълнят.

В началото на септември 2019 г. Елиан пожелава да стане участник в Международната награда на херцога на Единбург и в рамките на 6 месеца да постигне ниво Бронз, което е първото от трите нива на програмата. Той споделя, че обмисля своята цел дълго, за да извлече максимума от направлението. Започва активно участие и работа по дейностите през декември 2019 г. Главната му цел е след 3 месеца да организира интерактивна среща с минимум 6 участници, чиято цел е да обобщи резултатите от провеждането на „19-та Национална среща на младежките парламенти, април 2020 г., в град Козлодуй“.

„Понякога се случват събития, които променят нашите планове и е необходимо да направим промяна, за да останат валидни, както моята главна цел в Наградата. Това предизвикателство ме мотивира да се променя и адаптирам към успешно реализиране спрямо условията, в които съм. Да погледнем от добрата страна на ситуацията – природата ни дава шанс да се пренасочим в правилната посока, сега имаме време за всичко, което сме отлагали!“, споделя Елиан.

След като разбира за въведеното на 13 март извънредно положение планираната интерактивната среща няма как да се проведе физически, заради епидемичната обстановка в страната. Обмисля различни варианти и така му хрумва идеята – да организира видео разговор на тема „Възможности от вкъщи – #ЩеСеСправимЗаедно“, в който да представя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“ за младежите, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си.

Сега целта му е да сподели събраните интерактивни дейности от наръчника и да ги направи достъпни за все повече младежи в България!

Ако можем да обобщим, освен че Елиан създава полезност за други свои връстници чрез наръчника, през тази си дейност се научaва както да постига целта си, така и ако ситуацията го налага, да се адаптира и променя, така че да е адекватен, полезен както за себе си, така и за другите.

Изтегли „Наръчника против скука“.

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments