Мъдра китайска поговорка, която ще ви помогне да погледнете иначе на проблемите

красив-пейзаж-с-лодки

На пътя на всеки от нас има проблеми. Малки и хапливи като комари, големи и опасни като гладен хищник.

Колкото по-възрастни и по-опитни ставате, толкова повече се примирявате с факта, че животът винаги ще поражда проблеми, защото обстоятелствата зависят от голям брой хора и фактори, които са извън нашия контрол. Но има и обратна страна. Преодоляването на който и да е проблем е еволюция на самите нас, на съзнанието ни, на качествено развитие, без което животът е невъзможен.

Понякога просто се блъскаме в дадена задача, хабим толкова много физическа и морална енергия, за да я преодолеем. В резултат на това губим контрол над други области от живота и се чувстваме като изцеден лимон. Но проблемът все още не е решен, примамливата цел все още не е постигната.

По този повод мъдрите китайци са казали:

„Силните ще преодолеят препятствието. Мъдрите – целия път “

И наистина, трябва да разработите подход – да разгледате проблема стратегически, отдалеч. Вашият собствен поглед “отдалеч” все още няма да бъде 100% обективен, но ще помогне за намаляване на степента на стрес, малко да превключите на по-малка предавка.

И тогава ще се появят нови решения на стария проблем или като цяло ще разберете, че тази цел не е била толкова важна. С течение на времето сте се променили самите вие, приоритетите ви, възгледите и желанията ви са се променили.

В контекста на целия живот днешната пречка не е толкова значима.

Но тук най-важното е да не се стига до другата крайност – продължително бездействие, съзерцание, апатия. Бих искал да балансирам тази мисъл с друга китайска поговорка: „Не се страхувайте да се колебаете – страхувайте се да спрете“. Това е перифраза на известната ни мъдрост относно факта, че не трябва да се страхувате да направите крачка назад, за да се придвижите напред с две стъпки наведнъж.

Като цяло е много важно да повишите своята осъзнатост. Осъзнаване на разбирането за себе си и целите си, осъзнаване как вървим през живота. Добре е да си силен, но е по-изгодно да бъдеш мъдър във всяко отношение. Впрочем едното не изключва другото.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments