Мълчанието е злато! 6 случая, когато е по-добре да си мълчите

6-случая,-когато-е-по-добре-да-си-мълчите

Случвало ли ви се е да усещате, че сте казали твърде много? Понякога се оказваме в ситуации, когато казваме излишни неща. Това може да бъде шега, разваляща момента или необимислен коментар. Истината е, че понякога за предотвратяване на конфликт е по-добре… да си държим езика зад зъбите. Мълчанието може да бъде много полезно, особено в следните 6 случая: 

1. Когато хората клюкарстват

Хората обичат да клюкарстват. Това им се струва като забавление, но все пак не трябва да се обсъждат другите хора. Следващия път, когато някой започне да говори за вашите приятели или познати, не коментирайте нищо.

Ако ви помолят да споделите своето мнение за обекта на критика, замълчете или просто кажете: “Мисля, че той прави всичко, което може”. Дори в този момент да се почувствате неудобно, то след това, несъмнени, ще се чувствате много по-добре.

2. Когато ви питат за личния живот

“Как мина вчерашната среща?” или “Как е интимният ти живот?” Трудно може да преброим броя на тези въпроси за живота ни. Често ги задават приятели, така че подробен отговор ни се струва безобиден. Но трябва да пазите отговорите си в тайна.

Първо, защото едва ли искате вашият партньор да отговаря на подобни въпроси за вас. Второ, прекомерната откритост на подоби теми говори за вас, че сте човек, на когото не бива да се има доверие.

3. След явни грешки

Ако някой е допуснал груба грешка, по-добре си задръжте мислите за себе си В подобни моменти хората често са склонни да отправят болезнени и дори лъжливи обвинения, затова въздържането от коментари помага да избегнете този капан.

Не се поддавайте на изкушението да посочите грешката на човека. Ако сте на негово място, вие също ще започнете да се защитавате. Не се опитвайте да го карате да се чувства нелепо. Така ще изглеждате надменно, а това не е добре.

4. Когато знаете тайна, която ви дава предимство

Ако сте попаднали в ситуация, когато знаете нещо, което може да подобрите вашия живот, финансово положение или всякакъв друг аспект на живота, но това ще повлияе лошо на нечие благосъстояние, по-добре замълчете.

Може да не ви се вярва, но мълчанието в този случай е ви бъде от ползва в дългосрочен план.

5. Когато не разбирате за какво говорят другите

Рано или късно всички се озоваваме в ситуации, когато при разговор с колеги или приятели нямаме никаква идея за какво иде реч.

И макар признаването на този факт може да нарани вашето самолюбие, то е по-добро от това да кажете нещо неуместно или нещо, което да ви представи в негативна светлина.

7. По време на караници

Мълчете. Слушайте. Изчакайте. В подобни моменти хората са склонни да казват неща, за които после ще съжаляват. Ако сте разстроени – замълчете.

Да, можете да започнете да спорите с началника, родителите или близките си, но когато този спор се преъврне в караница, отстъпете. Просто изчакайте да се успокоите и да можете да обмислите трезво всичко, което искате да кажете.

loading…

Коментари


Източник: webmiastoto.com

Powered by Facebook Comments