Мъфини с френско грозде

Как да си приготвите Мъфини с френско грозде. Продукти и начин на приготвяне на Мъфини с френско грозде от Д-р Любомира Гаджелова.

Мъфини с френско грозде
 © Д-р Любомира Гаджелова

Продукти:

  • 100 г меко краве масло
  • 100 г захар
  • 2 бр.яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 125 мл прясно мляко
  • 300 г брашно
  • ½ пакетче (5 г) бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 200 г френско грозде, пресни или замразени плодове (ако са замразени не се размразяват)
  • за формата-масло и брашно
  • по желание
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 °C.

Намажете гнездата на силиконовата форма за мъфини с разтопено масло и ги поръсете съвсем леко с брашно.

Покрийте тавата на фурната с хартия за печене и сложете в нея подготвената силиконова форма.

Измийте внимателно пресните плодове със студена вода.

За по лесно ги сложете в едно сито, а след това ги оставете да се отцедят добре.

С помоща на вилица отстранете стеблата (наронете зърната на френското грозде).

В дълбока купа разбийте добре захарта с мекото масло.

Постепенно добавете яйцата, като продължавате да разбърквате.

Прибавете и киселото и прясното мляко и разбъркайте хубаво.

В отделна купа смесете и пресейте брашното, бакпулвера и солта.

Добавете брашното на части към яйчената смес и бъркайте с дървена или силиконова шпатула (лъжица), докато тестото стане гладко.

Покрийте дъното на формите за мъфини с малко тесто, поръсете тестото със наронените зърна френско грозде, а върху плодовете разпределете останалото тесто, тестото трябва да достигне 2/3 от обема на формичките.

Върху тестото разпределете останалите зърна френско грозде и ги притисните леко в тестото.

Печете за около 25 минути до златисто, направете проба с дървено шишче.

Оставете мъфините да се охладят във формата.

Извадете ги внимателно от формата и ги поръсете по желание с пудра захар.

Да ви е сладко!

 


Източник: http://www.rozali.com

Powered by Facebook Comments