Мъчи ви плесен в дневната? Използвай тези домашни съставки и повече няма да я видиш

Мухълът по стените и тавана се появяват не само в пренебрегвани помещения, но и в къщи, чиито собственици внимателно наблюдават чистотата им. Мухълът расте бързо, превзема ъглите в дневните. Спорите му се настаняват върху мебели, издигат се във въздуха с прах. Вдишването на вредни микрочастици води до развитие на астма, хроничен бронхит и тежки алергии у членовете на семейството.

Мухълът по стените е опасен за здравето, провокира влошаване на здравето, чести настинки и води до развитие на астма или алергии. Оставайки по стените, той бавно ги разрушава отвътре, причинявайки гниене на дървени конструкции. Затова майсторите строители се стремят да се борят с проблема със съвременни методи, да използват специални препарати.

За да се отървете от мухъла по стените, установете точната причина за появата му. В повечето случаи образуването на мухъл провокира:

  • Постоянно повишена влажност в помещението (най-малко 60–70%).
  • Тънки или неизолирани стени на къщата, замръзване през зимата.
  • Студ в стаята, липса на отоплителна система.
  • Лоша хидроизолация на стени и основи.
  • Лоша вентилация в стаята.

 

Напоследък монтирането на ПВЦ дограма се добавя към причините за появата на мухъл в дневните. Ако нарушите правилата за монтаж или използвате нискокачествени материали, обменът на въздух се влошава, кондензата и влагата не се изпаряват.

Ако по стените се появят черни точки или натрупвания от гъбички, не се паникьосвайте: на началния етап можете да спрете развитието им чрез комбинация от прости методи и импровизирани средства. Най-ефективните съвети:

Предварително измийте стените и тавана, за да предотвратите натрупването на плесен с вода и антисептик или препарат.

Нанесете специални препарати върху повърхността, за да унищожите спорите и гъбичките. Те могат да бъдат закупени в магазини за битова химия. Когато работите, предпазвайте ръцете си с ръкавици, облечете маска.

Изхвърлете всички парцали и неща, които са засегнати от мухъл. Това ще спре разпространението на патогена, ще помогне да се отървете от мицела.

Проверете състоянието на вентилационната система, почистете я от прах и мръсотия. Можете да се обадите на специална служба, която ще свърши работата професионално, ще премахне дефектите.

Погрижете се за изолация на стените, възстановяване на обмена на въздух в помещението.

При борба с гъбичките е важно да се намали влажността в помещението. Ако с работеща вентилация надвишава 60%, закупете устройство за изсушаване на въздуха.

Съвременните модели имат компактен размер, вграден йонизатор или ароматизатор, таймер и други полезни функции.

Белина.

Битовият химически продукт съдържа хлор, който ефективно унищожава плесенните спори. Предимството е ниска цена, относителна безопасност. С него можете да обработвате керамични плочки, мебели и стени, покрити с боя. Преди нанасяне разредете белина с чиста вода в съотношение 1 към 10, носете защитни ръкавици.

Оцет.

В детската стая можете да премахнете вредните гъбички с оцет. Парите му са безопасни за дихателната система на човека, а съставът е ефективен за контролиране на повечето патогени на плесените. Налейте малко оцет в бутилка със спрей, внимателно покрийте почернената зона. Избършете със суха кърпа, повторете, за да фиксирате резултата след 1-2 дни.

Водороден пероксид.

Добър начин за убиване на гъбичките по стените е водородният пероксид, който се продава в обикновена аптека. Качественият антисептик няма мирис, не отделя токсични изпарения. Използвайте го за обработка на мебели, лични предмети или тапети, за да премахнете черна плака. Но не забравяйте, че продуктът има лек избелващ ефект, така че може да остави бели петна върху тъмни тъкани, да изсветли шаблон на стената.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments