Най-страховитите истории за чудовището Торбалан

Торбалан е митично създание, което присъства в българския и чуждестранния фолклор. Наред с Баба Яга и Баба Меца той е сред страшните персонажи, с които някога майките и татковците са плашели своите непослушни наследници. Все още могат да се видят родителите, които обещават на малчуганите си, че Торбалан ще ги вземе, ако не заспят веднага.

Има най-различни истории за Торбалан, обикалящи света. У нас той е представен като намръщен старец, който хваща палавите хлапета и ги напъхва в големия си чувал.

Бъдете сигурни обаче, че в другите страни образът му не е по-малко зловещ. В Португалия например разказват история за създание, което с е човешко тяло и глава от тиква. Именно то преследва будуващите до късно деца и ги отвлича.

Подобна легенда присъства и в бахамския фолклор. Техният Торбалан обаче е по-скоро сърдито джудже, което събира всички малки непослушковци с каруцата си.

В Обединеното кралство също си имат фантастичен образ, подобен на българския Торбалан. Там сплашват децата, които не искат да заспят, с палаво създание. Съществото притежава магически способности и може да накара любимите им играчки да изчезнат.

Източник: sanovnik.bg

Powered by Facebook Comments