Най-честите грешки при почистване, които съсипват дома ви

Всички обичаме да имаме перфектен дом, но действителният процес на чистене, не е нещо, което повечето хора с удоволствие правят. Оказва се, че много от нещата, които правите в името на по-чист дом, всъщност могат да създадат повече работа и проблеми за вас в дългосрочен план.

  1. Почистване на петна от килими

Може би си мислите, че единственото нещо, което стои между вас и по-чистите килими, е малко петно, но търкането на тези петна може да влоши нещата в дългосрочен план. Ако търкате петно, бихте могли „да накарате то да се разпространи или навлезе по-дълбоко във влакната или тъканите на килима, като по този начин ще затрудни почистването.

Вместо това да изтриете петното, сякаш премахвате излишна течност, а не го бутайте надолу в килима.

  1. Чистите килими с прахосмукачка без приставка за килими

Използването на грешен тип накрайник на вашия килим може да доведе до издърпване или прерязване на конец под краката, преди да го разберете. Без да използвате приставката за килими, „вероятно ще повредите своя килим.

  1. Ползвате пръскащ моп на пода

Този пръскащ моп може да изглежда като решение на проблемите ви с почистването на пода, но много специалисти по почистване го виждат по различен начин. Популярните препарати за почистване на подове могат да „оставят лепкав слой по пода“, което може да доведе до по-голямо количество мръсотия, както и да направи по-трудното отстраняване на нечистотиите.

  1. Да оставим водата да седи на подове от твърда дървесина

Ако смятате, че използването на мопа е най-добрият начин да почистите пода от твърда дървесина, не сте сами. Но за съжаление, това е една от по-честите грешки при почистването, които хората правят. Използването на твърде много вода на дървени подове ще ги изкриви. Най-добрият начин да почистите подовете си от твърда дървесина е да използвате леко навлажнен моп – не мокър – и да преминете върху тях със суха кърпа, за да отстраните всяка останала вода, когато приключите.

  1. Почистване на дървени дъски за рязане в съдомиялната машина

Докато вашата миялна машина може да е ефективна при почистване на повечето съдове, хвърлянето на дървените дъски за рязане там заедно с тях може да доведе до повече вреда, отколкото полза. Комбинацията от топлина и вода в затворената среда на вашата съдомиялна машина може да доведе до цепене, изкривяване или напукване на дървесината. Мийте дървените дъски за рязане със сапун и вода и след това да ги сушите старателно, след като втривате минерално масло.

  1. Работите с полупразна съдомиялна машина

Ако вашата съдомиялна машина не е напълно пълна, по-добре е да не я стартирате. В допълнение към използването на същото количество енергия и вода, както би било при пълно натоварване, измиването на частичен брой чинии „увеличава шансовете да повредите вашата съдомиялна машина.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments