Научете се как да постъпвате в съгласие със себе си

Ако винаги сте правили само това, което са ви казвали другите, не сте изказвали мнение и това ви е потискало, сега просто забравете. Научете се как да постъпвате в съгласие със себе си!

Научете се как да постъпвате в съгласие със себе си
 

Има много начини за промяна и създаване на по-успешен образ, за развиване на силните черти от характера, за преодоляване на притесненията ви, за развиване на самоувереност и по-добро самочувствие, на воля и вяра в себе си. По пътя на промяната обаче, освен вашите стари убеждения, нагласи и бариери, има още нещо, което сякаш ви дърпа назад и с което трябва да се справите – това е начинът, по който все още ви възприемат и определят другите.

Разбира се, в основата на начина, по който ви възприемат другите стои начинът, по който се възприемате самите вие.

Но макар да знаете, че не мнението на другите е определящо, а това, което вие смятаме за себе си, когато новият ви образ е още твърде крехък и все още не се чувствате достатъчно уверени, представата на хората за вас или вашият стар имидж може да се окаже сериозно изпитание.

Например искате да бъдете по-уверени, да преодолеете притеснителността и сковаността си, които ви пречат в общуването.

Правите позитивни утвърждения, визуализирате, вживявате се в новия образ и се чувствате така, сякаш вече сте такъв, какъвто искате. И скоро виждате резултат – когато се запознавате с нови хора, те вече ви приемат като отворен, уверен и приветлив човек. Това усилва вярата ви и ви дава сили да продължите напред.

 

 

Какво става обаче, когато отидете в старата си среда, при хора, с които сте израснали, или колеги, които ви познават такъв, какъвто сте бил и какъвто смятат, че сте?

Изведнъж сякаш старите страхове, притеснения и неувереност се връщат.

Усещате, че те гледат снизходително или подигравателно, виждате, че отново се опитват да ви манипулират или игнорират и новият ви образ изведнъж се изпарява. Започва да ви се струва, че само играете чужда роля, че всичко е като преструвка, а всъщност сте неудачник, неуверен и без самочувствие човек. И си мислите: „Има ли смисъл, дали просто не съм си такъв, дали въобще е възможно да се променя?“

 

Как да престанете да отлагате живота си за след това?

 

Това лесно може да ви демотивира и да ви откаже. В тези случаи някои хора започват да избягват старата среда, защото там се чувстват некомфортно, не могат да се отпуснат и да бъдат себе си, не могат да се държат както искат и както се чувстват добре. Там нещо ги потиска и отново ги вкарва в стария им образ, принуждава ги да вършат нещата по стария начин, макар че вътрешно негодуват.

А други заживяват двойствен живот – като пред новите си приятели са новият човек, а пред тези, които са ги манипулирали или са потискали самочувствието им, се свиват и се държат както преди.

Познато ли ви звучи това? Питали ли сте се: Какво можем да направим, за да променим начина, по който ни възприемат и по който се държат към нас?

 

Как може да си изградим нов, по-успешен имидж?

Ето някои основни неща, които ще ви помогнат да преодолеете това „препятствие“:

 

Помнете, че трябва да насочите усилията си не към това да накарате другите да променят представата си за вас, а към това вие самите да промените представата за себе си.

Ако си поставите за цел да въздействате върху другите, за да ви приемат по различен начин, ще трябва непрекъснато да се състезавате и доказвате.

Не се опитвайте с някакви заучени трикове и манипулации да ги накарате да ви харесват и да си съставят мнение за вас, каквото бихте искали. Истината е, че не може да контролирате мнението на хората за вас.

Единственото, върху което имате контрол, е вашето отношение към себе си и вярата ви във вас. Затова продължавайте с утвърждения, визуализация и се поздравявайте и за най-малкия успех. Промяната на начина, по който ви приемат хората ще дойде като следствие от промяната на вашата представа за вас.

Освободете се от мисълта, че трябва на всяка цена да накарате обкръжаващите да гледат на вас с други очи. Помнете че това не трябва да бъде цел, а следствие.

 

Защо е трудно да разберете какво наистина искате от живота?

 

Спрете да се притеснявате за това как ви възприемат.

Имайте предвид, че хората имат склонност да дават определения, епитети, да оценяват и сравняват другите и често се вкопчват в собствените си представи. Но това е техен проблем и не ви застрашава по никакъв начин. Помислете за това, че и те като вас имат и добри и лоши страни. Никой не е съвършен. Важното за вас сега е да постигнете хармония със себе си и да се чувствате добре в собствената си кожа. А това е нещо, което зависи от вас.

 

Когато виждате само неодобрение у другите, това отразява вашите съмнения.

Дайте си сметка, че това, което ви кара да се свивате и да влизате в старата си роля, са спомените от миналото. То ви кара да преувеличавате, да изкривявате нещата и да драматизирате.

Напомняйте си, че причината не е в самите хора, защото те само отразяват това, което е вътре във вас. Затова е нужно да се освободите от миналото, да го пуснете да си иде. Миналото вече не съществува, единственото нещо, което имате сега, е настоящият момент. Живейте тук и сега.

 

Не се опитвайте да се доказвате и да убеждавате хората, че вече сте различен.

Често се случва човек да демонстрира прекалена самоувереност или да премине в другата крайност на това, което е бил, за да прикрие слабостта си. Не е нужно да афиширате и да доказвате, че сте се променили. Правете малки стъпки.

 

Разберете кои са 5-те закона за живота, които трудно приемаме.

 

Имайте търпение.

Дайте си сметка, че няма как когато години наред сте имали „репутация“ на неудачник, а и самият вие сте се усещали така, изведнъж другите да приемат новия ви образ. Хората все още отразяват това, което до скоро сте мислели за себе си. Все още изпитвате съмнения и затова се нуждаете от външни доказателства. Не бързайте и не насилвайте нещата. Не се отказвайте, ако околните продължават да се държат към вас по стария начин. Приемете го като като предизвикателство, с което трябва да се справите по Пътя на промяната.

 

Помнете, че вашият образ не е постоянна величина.

Той дори не е истинската ви същност, а само един аспект от вас, който може да бъде променян. Макар че хората казват „Вълкът козината си мени, но нрава – не“, хората се променят. Когато го желаят или когато животът ги принуди.

 

Не чакайте другите да започнат да се държат по нов начин с вас, за да се отпуснете и да повярвате в себе си.

Не е нужно да се „нагаждате“ според това, как определен човек ви приема. Бъдете себе си с когото и да сте. Вие вече сте такъв, какъвто искате и рано или късно околните ще приемат това. Повярвайте в себе си.

Как да влияем на другите - 16 психотрика за всеки ден

 

Не е нужно да избягвате старата си среда и да се криете.

Разбира се – запознавайте се с нови, положителни хора, общувайте с тези, с които ви е приятно да бъдете. Всеки има право да избира компания, в която се чувства по-добре. Но не е нужно да бягате, защото така проблемът няма да се реши.

Все някога ще се наложи да отидете и сред хора, които не ви възприемат както ви се иска. Затова е нужно да прескочите тази граница, да я преодолеете. Не е толкова трудно, колкото ви изглежда.

Просто направете първата крачка, колкото и малка да е тя. Постъпвайте така, както се чувствате комфортно и както ви подсказва вътрешния глас.


Източник: www.rozali.com

Powered by Facebook Comments