Непрекъснатото оплакване уврежда мозъка

Мразите ли, когато хората около вас се оплакват непрекъснато от нещо? Тази реакция е напълно оправдана.

Изследване на британския учен и предприемач Тревър Блейк показва, че непрекъснатото изслушване на негативни преценки от други хора уврежда мозъчната ни функция, информира zdrave.to.

Експертът обяснява, че мозъкът донякъде прилича на мускул. Положителната активност го “напомпва”, а отрицателната – отслабва. Ако слушате хленченето на друг човек в продължение на 30 минути (включително чрез медиите), хипокампусът на мозъка се обърква: губи част от невроните си, отговорни за вземането на решения. Под хленчене ученият разбира оплаквания от живота на хора, които дори не се опитват да намерят изход от тази ситуация. За да предпазите мозъка си от негативите на някой друг, експертът препоръчва да спазвате следните правила.

Спазвайте дистанция

Хроничните “мрънкачи” много приличат на заклетите пушачи, които ни излагат на пасивно пушене. Оптималното решение в този случай е да избягвате компанията на такъв човек и да не го оставяте да ви завлече в недоволството си от живота.

Поискайте решение

Ако не можете да се скриете от оплакванията на ваш близък човек или приятел, задайте му само един въпрос: “Как възнамеряваш да решиш проблема?”. В повечето от случаите хленчещият ще спре да се оплаква, тъй като дори не се стреми да намери решение.

Създайте си въображаема защита

Ако нито един от предишните съвети не е сработил, опитайте с психологически методи за самозащита. Например, докато другият човек хленчи, представете си, че сте на пустинен остров. Усмихнете се и кимайте на правилното място, и си представяйте как се разхождате по безлюден плаж.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments