Неща от миналото, които е крайно време да пуснем да си отидат…

Когато решим, че е крайно време да разчистим у дома и да махнем излишните неща, често не изхвъряме стари предмети, надявайки се, че един ден ще ни потрябват отново. Обикновено точно тях прибираме в килери, гардероби, мазета, наслагваме по тавани. И какво се случва? В крайна сметка оставаме с гигански торби, дори чували с неща, които се надяваме, че някой ден ще облечем, дадем на нашите деца или други нуждаещи се, ще продадем за добри пари.

Всъщност никога не стигаме до тях, оставяйки ги да правят нищо друго, освен да заемат място и да хващат прах. Но наистина ли е толкова умно и важно да пазим неща, които просто не можем да хвърлим?

Понякога и аз имам проблеми да се отърва от стари вещи, които ми носят спомени, но знам, че се налага да го направя. Затова поне два пъти в годината правя основно почистване и хвърлям ненужните неща. Разбрах, че има и други като мен и споделям с какво бяха готови те да се разделят.

Паметни медали


Много хора все още имат стари медали, които някога са печелили за участие в спортни състезания или летни лагери. Освен спомените, които те пазят, нямат друга стойност, защото или са направени от пластмаса или от много тънък метал.

Старомоден порцелан


Ако имаш скъп старомоден порцелан, който не ползваш, можеш да се опиташ да го продадеш или го запази, ако така искаш. Обаче ако имаш купчина евтини материали, които не са ценни за теб и никога няма да използваш, се отърви от тях и не мисли.

Масово произведени играчки

Много хора казват, че пластмасата преди е била в пъти по-качествена, отколкото днес. Изследване, проведено от университета в Плимут в Обединеното кралство обаче наскоро доказа, че старите играчки могат да съдържат вредни токсични елементи и да бъдат опасни за здравето на децата.

Кристал


В миналото почти във всяка къща е имало кристал под формата на чаши, купи или друга посуда. Никой не използва кристала в ежедневието, само при специални поводи. Днес обаче можем да заменим тази посуда и да освободим място за нова, която ще влезе в употреба.

Изрезки от вестници и списания

Когато бяхме млади, събирахме списания, снимки на любимите си знаменитости и незабравими интервюта. Но днес, с компютри и интернет на една ръка разстояние, можем да намерим какъвто и да е текст или снимка онлайн, само за секунди. Така че няма смисъл да се държи купища хартия, която събира прах дълбоко в някой шкаф. Смисъл има ако имаме цяла поредица списания или вестници, които имат някаква колекционерска стойност.

Сватбени рокли


Жените трудно могат да се сбогуват със своите сватбени рокли, защото те им напомнят за един от най-щастливите дни в живота им. В действителност тази рокля заема много място в гардероба, с времето бялата тъкан може да стане жълти и определено едва ли повече ще бъде облечена.

Буркани

Преди се купуваха стъклени буркани и всеки се запасяваше с тях, днес те са много достъпни в големите супермаркети. Ако не правиш редовно зимнина и не ги използваш сега, едва ли ще започнеш да го правиш.

Покриви за специални поводи


Много хора имат бели красиви покривки, които са прекарали години, седейки по шкафовете, в очакване на специален повод. И когато най-накрая бъдат използвани, хората не могат да не забележат жълтите петна по тях, защото са стояли някъде твърде дълго. Ако знаеш, че никога повече няма да използваш дадена покривка – отърви се от нея.

Фигурки


Говорим за онези малки декоративни неща, които мнозина от нас имат у дома. Купуваме ги когато сме на почивка, или ги получаваме като подаръци от някой друг. Тези сувенирчета често събират прах, който трудно се почиства и в повечето случаи нямат никаква стойност.

Остатъци от тапети


Златното правило на всеки ремонт е следното – запазват се останалите ролки тапети, в случай, че някога имаме нужда от тях, за да поправим нещо. Нека обаче бъдем честни, почти никога не ни се налага да ги използваме. Затова можем спокойно да се отървем от тях.

Дрехи, които не носим

Много хора не знаят колко и какви дрехи имат в гардероба по простата причина, че постоянно купуват нови и нови. И така докато едни се носят постоянно, други залежават и си казваме „нека ги имаме за всеки случай“. Ако откриеш дрехи в гардероба, които не носиш, намери им друго приложение.

Човек е желателно да се научи да се разделя с ненужното и непотребното.

Какво друго може да се добави към този списък? Какво друго държим у дома, от което нямаме нужда, но ни е жал да изхвърлим?


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments