Не изоставяйте домашните си любимци

Изхвърленото куче на име Уве. Изоставиха 9-годишен булдог пред приюта в „Слатина“. Куче, изхвърлено в центъра на София… и още десетки подобни примери от цяла България ежедневно се появяват в медийното пространоство и социалните мрежи.

През последните седмици много домашни любимци се превърнаха в бездомни животни, след като бяха изоставени от хората си, поради страх от предаване на коронавирус COVID-19. Тази практика зачестява без значение, че редица световни и местни организации повториха няколко пъти, че няма доказани случаи на предаване на заразата от този вид коронавирус от кучета или котки на човек, сред които:

Световната здравна организация (World Health Organisation).

„Четири лапи„: Вирусът COVID-19 няма нищо общо с този при животните.

Очевидно остава без значение фактът, че животното ви е отгледано и свикнало с дом, без който оцеляването му е под въпрос. Може би то така и не се е превърнало в част от семейството ви, въпреки всеотдайната си обич към вас. Навярно без значение e и съдбата му оттук нататък, защото привързаността и грижата много бързо отстъпват пред паниката и неоправдания страх, нали?

Извънредната ситуация безспорно ни научи на много неща – и едно от тях е, че отговорността не е за всеки. Още по-тъжно е, че нещата не приключват със затръшването на вратата на колата зад доскоро най-добрия ви приятел, а продължават към следващата отбивка, където може би лесно ще оставите още нещо, на което е изглеждало, че държите. Защото тези постъпки са отражение на цялостното ви светоусещане и отношение към живота. Харесва ли ви как изглеждате в такова огледало?

Тези, които така лесно се отказват от четириногите си приятели, сигурно вярват, че някой друг ще ги приюти. Ще предадат щафетата и ще си измият ръцете със сапун. Ще се затворят вкъщи и нищо няма да им липсва. Да, има вероятност някой да се погрижи за бившия ви домашен любимец. Ще го приюти, ще го гледа и ще го обича. А вие, ако обичате, гледайте повече да не си „взимате“ животно.

Казват, че всяка епидемия изпитва морала на обществото. Каква оценка ще си напишете?

В заключение искаме да предоставим решение. Първото, което ни хрумна, е да съберем на едно място по-големите Facebook групи, където информацията за изоставените животни може да достигне до възможно най-много хора с надеждата по-бързо да се намери временен приемен дом или постоянен осиновител, който да се погрижи за животните (виж по-долу). Освен споделяне в социалните мрежи, винаги можете да станете приемен (или постоянен!) родител на едно от изоставените четирикраки пухчовци.

Друг вариант е да подкрепите със средства (или по друг подходящ за вас начин) Фондация „Четири лапи“ и Фермата и клиниката на Animal Rescue в София. Ако имате информация и идеи за други начини, по които да бъдем съпричастни и да реагираме адекватно в тази ситуация, молим да ни пишете, за да ги включим.

Facebook групи:

Бъдете здрави!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments