Нова графити рисунка радва варненци

Нова графити рисунка ще радва жителите на Варна и по-точно обитателите на четириетажна сграда в централната част на града. С проекта „Стенописът като послание“ се захваща младият талант – Дамян Николов от Сдружение „Българско графити училище“. Така сам в продължение на няколко дни той работи усилено върху фасадата на блока.

графит варнаИдеята на Дамян е да включи в стенописа си шевици и птици, които са характерни за нашите географски ширини. Вярва, че с изкуството си несъмнено може да зарадва минувачите и да разкраси облика на морската столица.

Естествено, идеята му е преминала през много трудности: разрешение от община Варна, ограничение на бюджета и последвалата му от това самостоятелна работа, намирането на подходяща сграда за реализирането на стенописа, както и получаването на съгласие от всички жители на кооперацията. Въпреки всичко, Дамян разказва, че е щастлив от това да види добротата и отзивчивостта на минувачите, които го подкрепят в начинанието му и му предлагат помощта си. Надява се, че това е само началото на много такива инициативи.

Дамян Николов – Kemsa се занимава с рисуване от повече от десет години, като през последните се е фокусирал главно върху графитите. През 2019 г. основава „Българско графити училище“, което е напълно безплатно и осигурява място и материали за рисуване на над тридесет ученици, като част от творбите им могат да бъдат видени върху сгради и подлези. Идеята на училището е да поощри младите графити артисти да творят значими и разнообразни рисунки, като по този начин ще се намали и вандализма на обществени места.

Още вдъхновение ще намерите във Facebook страницата на TrueStory.bg!

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments