Нов живот за хижа “Рудината”

Цветина Петкова е героят на днешната ни история, а инициативата ѝ е вдъхновение за всички любители на планината и пазители на природата. От няколко месеца младата жена полага усилия за възстановяването на изоставена хижа край Ботевград – “Рудината”, която помни от детските си години и свързва с весели моменти. Постройката се намира се в м. Рудината под едноименния връх. Представлява масивна сграда с капацитет 60 места с външни санитарни възли и умивални.

За отрицателно време Цветина събира група от доброволци, които се включват в работата по почистването и връщането на някогашния вид на хижата. Ситуацията, която заварва там преди половин година, никак не е добра:

“Беше занемарена, имаше много боклук, трупан с години. Това, което направихме, беше да съставим план за работа с бригади от доброволци”.

рудината

По възстановяването на постройката започват да работят 5 човека, а към днешна дата те са 50. Към инициативата се включват много жители на Ботевград, които пазят топли спомени от годините, когато “Рудината” е функционирала като планински дом.

Следващите стъпки пред групата са по установяване на собствеността и основаване на ново туристическо дружество.

Припомнете си историята на “Есперанто” – хижата с керемидките.

Истории
На фокус


Източник: truestory.bg

Powered by Facebook Comments