Няколко начина да консервирате чушки за зимата

Безспорно чушките са един от най-консумираните и най-полезните зеленчуци. С наближаването на есента ароматът на печени чушки все по-често започва да се усеща от домовете. Полето за приготвяне на вкусни чушки е доста широко – пълнени чушки с кайма и ориз, чушки бюрек, пълнени чушки с яйца и сирене, миш-маш, пържени чушки с доматен сос, а защо не и просто една салата с чушки и лук за любимото питие.

За предпочитане е за консервиране да се изберат месести червени чушки.

Консервирани чушки без белене

Първият вариант за консервирани чушки, който ще предложим, е за небелени печени чушки в буркани. Необходими са ви пипер и сол.

Почистваме пипера и го изпичаме. Подреждаме в буркани всяка една чушка, след като е изпечена, посоляваме с 1 ч.л. сол, затваряме с капачки и стерилизираме за 30 минути от завирането на водата.

Консервирани белени чушки
Чушки за зимата

Снимка: Цветомир Николов

Също така може и да консервираме белени чушки. Процедурата е същата – само обелваме пипера подреждаме плътно в буркана и стерилизираме за 20 минути.

Консервирани чушки без стерилизиране
Печени чушки в буркани

Снимка: Анабел

Втория вариант е чушки без стерилизиране. За целта са нужни чушки, сол 2 аспирина.

На дъното на всеки буркан слагаме по-един аспирин, подреждаме чушките веднага след изпичането, посоляваме и отгоре слагаме счукан аспирин. Обръщаме бурканите с капачките надолу и оставяме така до охлаждането им.

Консервирани мариновани чушки

За рецептата за мариновани цели чушки са ви нужни:

Месести червени чушки-8 кг

Вода – 1 л

Оцет – 1 л

Захар – 500 г

Сол – 250 г

Олио – 250 мл

В тенджера слагаме водата, оцета, захарта, солта и олиото. Слагаме на котлона. Щом кипне, потапяме почистените от дръжките чушки за няколко секунди. Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и подреждаме в буркани. Марината разпределяме по-равно във всички буркани.

Маринована салата от печени чушки
Салата от чушки в буркани

Още един вариант за консервиране на чушки за зимата е готова маринована салата от печени чушки. Пригответе си:

Чушки – 5 кг

Чесън – 2 глави

Захар – 1/2 ч.ч.

Оцет – 1/2 ч.ч. винен

Олио-3/4 ч.ч.

Магданоз

Сол

Пиперът измиваме и почистваме от семките. Изпичаме го и поставяме в съд с капак да се задуши. След това го обелваме и поставяме да се отцеди. През това време си подготвяме марината. В дълбока тенджера си смесваме захарта, оцета, олиото и солта. Разбъркваме добре, да се стопи солта и захарта.

Нарязваме си чушките на парченца и добавяме към маринатата. Добавяме и нарязаните магданоз и чесън, разбъркваме отново. Разпределяме салатата от чушки в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме около 20 минути.

Това са едни от най-предпочитаните и приготвяни варианти за консервиране на чушки от нашите баби и майки.


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments