Няколко невероятни факти за Норвегия, които няма начин да знаеш!

Норвегия е една прекрасна скандинавска страна. Колко неща обаче реално знаем за нея? Ако например решим да отлетим до Осло от летище София, полетът ни ще продължи близо 3 часа. Ако решим да достигнем Осло, тръгвайки от София с кола, пътуването ни ще продължи малко повече от 30 часа.

Когато в Норвегия излезе нова книга – която и да е, тогава ако премине контрол на качеството от националния съвет по изкуства, съветът купува екземпляри. 1000 екземпляра, ако книгата е предназначена за възрастни, и 1550 екземпляра, ако е за деца. Съответно закупените бройки биват разпратени в библиотеките в цялата страна. Така се насърчава запознаването на норвежците със съвременната национална литература и авторите, както и издателите, биват подпомогнати финансово.

Норвегия има държавен петролен фонд, който акумулира финансовите резерви на страната. Обемът му се оценява на около един трилион долара. Въпреки това норвежци харчат не повече от 3% от този обем годишно, оставяйки останалото за бъдещите поколения.

Норвежкият архипелаг „Шпицберген“ е единствената напълно безвизова зона в света – всеки, който желае, може да живее и работи там по всяко време. Там винаги съществува съвсем реална опасност полярни мечки да нападат хора. Затова губернаторът на острова препоръчва на жителите му да не излизат навън, без да взема предмет, с който могат да прогонят или изплашат бялата мечка.

През 2013 година, бившият норвежки министър – председател в лицето на Йенс Столтенберг започна работа под прикритие като таксиметров шофьор в Осло. Той споделя, че е предприел това начинание, за да може да чуе истинския глас на избирателите, защото такситата са едни от малкото места, където хората не крият нищо.


В норвежкия затвор Халден пазачите се насърчават да общуват със затворници, да спортуват с тях, дори да закусват, обядват и вечерят заедно. Това създава усещане за общност и намалява вероятността от агресия. Този затвор е считан за строг, но във всяка килия има телевизор с плосък екран, отделна тоалетна и душ с хавлиени кърпи.

Доходите и благосъстоянието на всеки жител в Норвегия са обществена информация. Идеята е, че по този начин е почти невъзможно хората да укриват плащането на данъци – ако човек декларира малък доход, но кара нова и скъпа кола, то веднага ще предизвика подозрение у много хора.

Норвежците обичат тако. Тази закуска става модерна през 90-те години и оттогава норвежците не могат да живеят без нея. Тя дори се превръща в традиция и всяка седмица се организира „тако петък“ – партита, на които хората се социализират и хапват любимата си храна след работа.

В Норвегия е популярна „бавната телевизия“ – програми, в които едни от най-обикновените събития се показват дълго време и се описват с подробности. Националният канал NRK излъчва редовно документални филми като пример – 376 часа разказ за разходка с лодка. 60 часа хорово пеене, 12 часа плетене.

От 2007 година Норвегия има едни от най-строгите правила за реклами в света.

От данъчна гледна точка стриптийзът е признат за форма на изкуство в Норвегия от 2006 година и като такъв, е освободен от данък добавена стойност.


В Норвегия има марка автомобили „Трол“. Вярно, само 5 „трола“ бяха пуснати, произвеждани са във фабрика в Лундт от 1956 година до 1958 година.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments