Оздравелите може да носят коронавируса дълбоко в белите си дробове

Пациентите, преболедували от Ковид-19 и вече изписани от болница, може да носят частици от коронавируса дълбоко в белите си дробове, съобщи ТАСС.

Според изследване на китайски специалисти от Хонконг в такива случаи остатъчната инфекция не може да бъде открита с обичайни тестове.

Това може да дава отговор на въпроса защо някои оздравели пациенти впоследствие отново се оказват заразени, съобщи в.“Саут чайна морнинг пост“, който цитира резултати от изследването.

„Нашата работа е първото свидетелство в областта на патологията за остатъчни части от вируса в белите дробове на пациент, у когото три пъти тестовете са отрицателни“, пишат учените от екипа, ръководен от д-р Бян Сиу от Военномедицинския университет в Чунцин, предаде БТА.

Те са изследвали 78-годишна пациентка, която била хоспитализирана с Ковид-19 и преминала курс на лечение, след който три поредни теста отчели, че не е носител на коронавируса. Изследване с компютърна томография показала значително подобрение на състоянието ѝ, но неочаквано на следващия ден жената починала от сърдечен удар.

Впоследствие под електронен микроскоп в дълбоките тъкани на белите ѝ дробове били открити частици от коронавируса. В тъканите на черния дроб, сърцето, бъбреците и костния мозък такива не били открити.

Китайските учени, които публикували резултатите от наблюдението си в научното сп. „Сел рисърч“, констатирали, че скритите щамове на вируса в белите дробове не предизвиквали никакви симптоми. 


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments