Определиха на кои възрасти се чувстваме най-самотни

През живота си хората на три пъти достигат „възрастта на самотата“ – време, когато това чувство става особено остро, определиха специалисти по психология на развитието на възрастните от Калифорнийския университет в Сан-Диего.

В частност, учените смятат, че най-остро самотни хората се усещат на около 30 години, след това на 55, после преди 90-те.

Самотата не означава обезателно да бъдеш сам или да нямаш приятели. Това е разлика в социалните отношения, които имате, и които бихте искали да имате“, казват за този период учените. Изследователите осъществили тестването като използвали „скала на самотата“, разработена в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.


След анализ на резултатите от тестовете, специалистите направили заключение, че в определени периоди у хората възникват емоционално сложни състояния, съпроводени с чувство за самота.

Както казват специалистите, на възраст 30 години хората често своеобразно се прощават с лекомислието на младостта и осъзнават, че трябва да се взимат важни решения. На 55 години е първата сериозна криза на възрастта, когато хората се сблъскват с проблеми със здравето и за пръв път осъзнават старостта и краткостта на живота си. Към 90-годишна възраст факторът самота е особено ярък и обективен: редом до човека почти няма такива, които да са му близки по възраст и възприемане на живота.

Въпросното изследване все още не е напълно завършено. Учените се опитват да разберат какво може да послужи като „лекарство“ против самота. Но до момента им е ясно едно: колкото по-развит интелектуално и душевно е човек, толкова по-леко той се справя с чувството на самота.

Powered by Facebook Comments