Основни сосове от плодове в кулинарията

Всичко е по-вкусно със сос! Неписано правило. Много често се чудим какъв сос е подходящ за ястията, които приготвяме: дали да бъде лек и свеж, дали плътен или пикантен… Това са само някои видове сосове в кулинарията, но най-добре е да подберем соса според ястието.

Боровинков сос

Редица сосове се приготвят от сметана, мляко, пюре и още нещо, но напоследък популярност набират плодовите сосове. Може би най-широко разпространеният, за който се сещате, е боровинков сос. Той е подходящ както за десерти като палачинки, гофрети, пържени филийки и мелба, така и за основни ястия и предястия като пушени сиренца, пържени пилешки хапки, кашкавал пане и т.н.

Как да приготвим боровинков сос?
Боровинков сос

Най-лесният начин е да го приготвим като най-обикновено сладко: сваряваме боровинките със захар и лъжичка лимон до суха диря в съда на варене. След като е готов плодовият сос, охлаждаме и поднасяме. Нищо сложно!

Доматен сос

Може би малцина от вас знаят, че доматът всъщност е плод. В такъв случай тук е мястото да споменем доматения сос като основен в кулинарията. Има хиляди варианти за неговото приготвяне и поднасяне. Може да се сервира с шницел, с ризото или с картофени кюфтета, както и с пиле или паста. Като цяло изборът е голям.

Един по-различен вкусен доматен сос
Доматен сос

Нужни са ви пресни домати или за улеснение – доматено пюре. Ако използвате пресни домати, трябва да ги обелите, пасирате и да ги сложите за варене в дълбок съд, защото когато започнат да врят, може всичко наоколо да стане в домати. Добавя се олио преди пържене, а когато започнат да къкрят, добавете джоджен, чубрица и червен пипер (според количеството домати). Накрая поръсете сол на вкус и щипка захар. Оставете настрана да изстинат. Когато са хладки, добавете специалната необичайна съставка – настърган пармезан. Този сос е подходящ за паста и пиле.

Ягодов сос
Ягодов сос

Друг познат сос е ягодовият. Той също е подходящ за основни ястия и за десерти. Сладолед с топинг от ягодов сос или топени сиренца, потопени в него.. Звучи вкусно! Приготвя се лесно.

Нужни са Ви череши без костилките, захар, малко вода и лимон. Сварете черешите със захарта до суха диря в съда. Ако искате хомогенна смес, преди да варите, пасирайте плодовете. Добавете малко вода. Тя ще се изпари, така че нямайте грижи.

Малко преди да свалите от котлона, сложете лъжица-две лимонов сок, а по желание и щипка лимонова кора. Охладете и поднесете с любима храна.

Bon Appétit!


Източник: gotvach.bg

Powered by Facebook Comments