Отвори врати най-дълбокият плувен басейн в света

В Полша отвори врати най-дълбокият басейн в света, предаде Си Ен Ен, цитиран от БГНЕС.

С дълбочина от над 45 метра за Deepspot се твърди, че е най-дълбокият плувен басейн в света, съдържащ 8000 кубически метра вода – повече от 20 пъти повече от стандартен 25-метров басейн.

Замислено като място за обучение и тренировки за водолази от всички нива, съоръжението струва около 10,6 милиона долара, а строителният процес отне повече от две години.

Тук налице е симулирана „синя дупка“, стичаща се до най-дълбоката ѝ точка, и дори съдържа малко “останки от корабокрушение“, както и изкуствени подводни пещери и руини на маите, които водолазите могат да изследват.

„Е, не става дума за прекрасна риба или коралови рифове тук, така че това не е заместител на морето. Но определено е едно добро място за обучение и тренировки, за да се потопите в безопасност в открити води“, каза пред АФП полският инструктор по гмуркане Пшемислав Капшак при стартирането на Deepspot, разположен в град Мшчонов, на по-малко от 50 км. от Варшава.

„И е забавно! Това е като детска градина за гмуркачи!“

Има и подводен тунел за зрители, докато редица хотелски „стаи с изглед“ на дълбочина от пет метра ще бъдат на разположение от 14 декември.

На Deepspot беше разрешено да отвори въпреки строгите правила заради COVID-19 в Полша, тъй като това е учебен център, който предлага курсове, а не стандартен плувен басейн.

Макар да е насочено главно към водолази, директорът Михал Брашчински каза пред Франс прес, че съоръжението може да се използва и като център за обучение на пожарникари и въоръжените сили.

Доскоро Y-40 Deep Joy, в хотел „Милепини“, близо до Венеция, Италия беше известен като най-дълбокия плувен басейн в света със своето дъно на 42 метра от повърхността.

Deepspot обаче взе титлата, макар и за не много дълго. В момента в Колчестър, Англия, се гради друга бездна, дълбока 50-метра.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments