Очите като вход за коронавируса – как да се предпазим?

С развитието на пандемията всички специалисти алармират – пазете очите си, защото заедно с ръцете и устата, защото очите са един от пътищата за заразяване и распространение на инфекцията.

Конкретни съвети в тази посока дава доц. д-р Андрей Андреев, заместник-председател на Съюза на очните лекари в България, цитиран от ladyzone.bg.

„При коронавирус инфекцията, когато някой болен кашля, киха или говори, частици от вируса могат да попаднат от неговите уста или нос върху лицето на друг. Тези частици се инхалират през носа, устата или попадат в организма и през конюнктивата на окото. Ако докоснеш заразена повърхност и след това докоснеш очите си, също се инфектираш“, казва управителят на една от известните очни клиники в София.

Коронавирусът освен, че причинява тежко респираторно страдание, може също да причини конюнктивит (червено око), което се случва в 1-3 % от случаите“, споделя д-р Андреев и допълва, че по отношение на очите важат всички общоприети мерки за дезинфекция и защита  – доброто измиване на ръцете със сапун, да не докосваме носа, устата и специално очите. 

Ето препоръките и съвети на доц. д-р Андрей Андреев как да си помогнем.

Не търкай очите си!

Докосването, търкането, разтриването и натиска върху очите е естествен навик у много хора. Ако усетите сърбеж, сухота и парене на очите – не ги докосвайте с ръце. Използвайте чиста кърпа или измийте добре ръцете си преди това с вода и сапун.

Ако носите контактни лещи

Хората с контактни лещи докосват очите си много по-често от другите. Съветът е да заместите контактните лещи с очила, които да се почистват редовно. По този начин ще докосвате очите си много по-рядко и очилата ще бъдат защита от директно попадане на вируса. И все пак трябва да се има предвид, че очилата не са 100% защита на очите от COVID 19.

Пациентите с хронични страдания

Хората, при които е необходимо да се поставят капки за продължително време, трябва да се запасят с необходимите лекарства, защото по време на кризата е възможно определени медикаменти да липсват.

Какво да очакваме, ако отидем на очен преглед

При очен преглед пациентът и лекарят са много близо един от друг. Понякога  лицата им са на около 30 – 40 см един от друг. Това изисква да се предприемат много сериозни мерки и действия за съхраняване здравето и на двамата. Изчакването за преглед трябва да е навън, а не в чакалнята, където потенциално се събират много хора на близко разстояние. Защитните средства – маска и ръкавици за пациента са задължителни, както и защитно облекло, шлем, маска очила и т.н за лекаря.

Пациентите трябва да знаят, че се извършват само спешни и неотложни хирургични интервенции, а всички други изследвания и манипулации се отлагат. При наличие на симптоми като кашлица и висока температура – посещението при офталмолог трябва да бъде отложено и да се търси консултация с личен лекар.


Източник: www.dunavmost.com

Powered by Facebook Comments