Пазете се, защото тези лоши навици крадат от енергията ви

Липсата на сън не е единственото нещо, което ви лишава от енергия. Има редица фактори, които могат да повлияят негативно на вашето състояние. В тази статия ще разгледаме няколко навика, които ви лишават от енергия и вредят на вашето здраве. Ще ви разкажем и за няколко тайни, които ви позволяват да възвърнете силата си.

  1. Не спортувате, когато се чувствате уморени.

Да не ходим на тренировки заради умора и да пестим сили с мислите си не е най-доброто решение, тъй като именно спортовете ни дават енергия. Дори според резултатите от научните изследвания учените откриха, че хората, които водят заседнал начин на живот след 1,5 месеца тренировка, стават по-енергични и е достатъчно да правят 20 минути тренировка на ден. Физическата активност е просто необходима за повишаване нивото на издръжливост, нормализиране на сърцето и укрепване на имунната система. Дори ако сте много уморени и не искате да ходите на фитнес, поне просто се разходете преди лягане.

  1. Пиете малко течност.

Тялото няма достатъчно енергия, ако е дехидратирано. Ако пиете малко течност, кръвта става по-гъста, сърцето работи в засилен режим и циркулацията на кислорода в тялото се забавя.

  1. Имате недостиг на желязо.

Ако тялото няма достатъчно желязо, тогава чувствате слабост, раздразнителност и апатия, защото клетките нямат кислород. За да се предотврати това състояние, в диетата трябва да се включат богати на желязо храни. Ако имате симптоми, показващи дефицит на желязо, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като в този случай е вероятно да имате друго заболяване

  1. Склонни сте към перфекционизъм.

Хората, които се опитват да постигнат висоти във всяка област, харчат много енергия напразно, защото често това е невъзможно. Поставете си реални цели, не усложнявайте задачите и се опитвайте да получите удоволствие от работата. Не се претоварвайте, почивайте повече и никога не работете през празниците, за да не доведете тялото до изтощение. Не забравяйте, че добрата почивка ще ви даде сили да завладеете нови върхове.

  1. Не закусвате.

Лишавайки тялото от храна, вие се лишавате от енергия. По време на нощна почивка тялото използва енергията, натрупана през деня, а сутринта трябва да попълните своите резерви. Закуската ви позволява да започнете метаболитни процеси, особено ако започнете сутринта с протеинови храни, здравословни мазнини и зърнени храни. За да се чувствате добре винаги, трябва да следите диетата, да отказвате бързото хранене и друга нежелана храна, защото простите въглехидрати и захар причиняват умора.

  1. Не знаете как да кажете „не“.

Това е проблем на много хора. Не губете напразно енергията си, не се опитвайте да угодите на всички, помислете преди всичко за себе си. Необходимо е да се научим да отказваме, за да няма в бъдеще чувство на негодувание и гняв. Не забравяйте, че ако вашият ръководител изисква да работите в почивен ден или учителят на вашето дете ви моли да печете бисквитки за всички деца в класа, не е необходимо да го правите.

  1. На вашия работен плот винаги цари безпорядък.

Психологически това затруднява концентрирането върху решаването на необходимите задачи; мозъкът е трудно да обработва информация, когато очите виждат неща, разпръснати на масата. За да работите ефективно, всичко трябва да е на мястото си.

  1. Преди да си легнете, вие седите пред компютър, таблет или телефон.

Светлината от екрана на монитора или смартфона влияе на мозъка и води до намаляване на хормона мелатонин, който е отговорен за периодите на сън и будност. Експертите препоръчват да не използвате телефона си или каквото и да е друго приспособление поне час преди да си легнете.

  1. Злоупотребявате с кофеина.

Можете да започнете сутринта с чаша ободряващо кафе, дори ако пиете три чаши преди обяд, няма да навредите на тялото. Ако прекалите, тогава сънят ви ще бъде нарушен. Факт е, че клетките на тялото произвеждат специален елемент – аденозин, който ни помага да заспим, а кофеинът блокира производството му. Дори ако изпиете чаша кафе шест часа преди лягане, ще имате проблеми.

  1. Вие спите дълго време през уикенда.

Ако не си лягате в събота, тогава в неделя можете да спите до обяд, а вечерта ще е трудно да заспите, а понеделник сутринта ще започне по лош начин. Дори ако лягате късно в събота, опитайте да станете рано в неделя, по-добре е да се отпуснете по-късно следобед, това ще помогне за възстановяване на силата.


Източник: www.istinskiistorii.com

Powered by Facebook Comments